Afbeelding
Foto:PR

Ook Sportwijk krijgt AED na actie bewoners

Actueel 156 keer gelezen

Hellevoetsluis - Het netwerk van AED's in Hellevoetsluis bereikt stap voor stap de gewenste dichtheid. De nieuwste loot aan de tak is de AED die wordt geplaatst aan het Softbalpad 1.

Wibo Bouma van het buurtcomité Sportwijk vertelt dat binnen de kortste keren het benodigde geld voor de AED was binnengehaald. "Natuurlijk deed ik dat niet alleen", benadrukt Wibo, "we hebben met negen enthousiaste vrijwilligers die allen ruim veertig woningen bezochten het geld binnen enkele dagen opgehaald. Helaas was de vrijwilliger die de Triathlonweg zou lopen met vakantie, maar na de start op dinsdag 1 oktober was de vrijdag er op het benodigde geld al binnen."

Het inzamelen van het geld was mede aangenaam door de enthousiaste reacties die de vrijwilligers kregen. "Wat goed dat jullie dit doen", was meerdere keren te horen tijdens de collecte. Het comité is blij dat de woningbouwvereniging de AED heeft willen ophangen en ook de stroomkosten voor haar rekening neemt.

Stichting AED-hulpverlener.nl
Via www.buurtaed.nl kan een actie worden opgestart en daar kun je ook prima monitoren hoeveel geld de buurtbewoners al hebben overgemaakt. Na het bereiken van het streefbedrag doet Philips als leverancier vervolgens ook een duit in het zakje. Het comité Sportwijk heeft bij de start van de activiteiten veel hulp gehad van Joop Keijmel van de Stichting AED-hulpverlener.nl. De doelstelling van deze stichting is het hartveilig maken van de gemeente Hellevoetsluis, inclusief Oudenhoorn. De criteria van het hartveilig maken zijn gebaseerd op de richtlijnen van de Nederlandse Hartstichting met onder andere overbrugbare afstanden tot de AED van maximaal 6 minuten lopen (heen en terug). De stichting propagandeert dat bedrijven met hun AED's 'naar buiten komen'. Veel AED's hangen binnen en zijn niet aangemeld bij het reanimatie oproepsysteem.

Burgerhulpverlener
In de Sportwijk wonen al meerdere geregistreerde burgerhulpverleners. Maar tijdens de actie hebben zich nog zeker twintig mensen aangemeld om de cursus reanimeren van EHBO-Hellevoetsluis te volgen. Een burgerhulpverlener staat aangemeld bij het reanimatie-oproepsysteem HartslagNU.

Bij een hartstilstand in de buurt krijg je via je mobiel een oproep om naar het slachtoffer te gaan (als iemand 112 belt, gaat deze oproep er na raadpleging van HartslagNU uit). De eerste 6 minuten zijn cruciaal want de overlevingskans is het grootst als er binnen 6 minuten iemand reanimeert en een AED aansluit. De ambulance is meestal niet zo snel. Een buurtbewoner kan dat wel zijn. Want ga maar na: bij 70 % van de mensen die een hartstilstand krijgen gebeurt dat vlakbij huis. Kijk voor meer informatie op www.hartstichting.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws