Grote oefening: bank in Oostvoorne overvallen! | Voorne-Putten.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=14366063&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorne-putten.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=320,321,322,323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorne-putten.nl
Foto: Jeffrey van Buuren

Grote oefening: bank in Oostvoorne overvallen!

  •   533 keer gelezen   Actueel

Oostvoorne - Afgelopen woensdagavond 9 oktober heeft er een overval plaats gevonden in de lokale bank aan de Stationsweg in Oostvoorne. Daarbij zijn twee kluizen opgeblazen en zijn meerdere gewonden gevallen. Daar zaten ook 6 van de 8 overvallers tussen.

Op het moment van de overval, vlak voor sluitingstijd, waren 17 medewerkers aanwezig en tussen de 15 en 20 bezoekers. Meerdere van hen zijn zwaargewond afgevoerd, 2 overvallers zijn omgekomen door kortsluiting. Bij aankomst van de politie ontsnapten twee overvallers, deze werden in de tuin van de overburen overmeesterd.

Dat was het scenario van de zeer grote multidisciplinaire hulpverleningsoefening in de voormalige Rabobank aan de Stationsweg. Drie brandweerwagens van de blusploegen uit Oostvoorne, Zwartewaal en Rozenburg, een hoogwerker uit Hellevoetsluis, een ambulance, afdeling Handhaving en de Officier van Dienst-Bevolkingszorg, de politie en het NoodHulpTeam van het Rode Kruis kwamen ter plaatse om deze realistische uitdaging goed af te handelen. Doordat de organisatie uit maar 2 brandweermensen van de post Oostvoorne bestond, is het voor het eerst gelukt de locatie tot op het laatste moment geheim te houden.

Dit had als voordeel dat de deelnemers niet wisten wat hen te wachten stond, zoals zij dat met echte incidenten vaak ook niet weten. Daarnaast waren er met behulp van o.a. de toneelvereniging de Burchtspelers, De EHBO Oostvoorne-Tinte en Lotus-slachtoffers zo'n 45 slachtoffers die gered en behandeld moesten worden. Ook had de blusploeg Oostvoorne een bericht op hun facebookpagina geplaatst waarin men opriep om aan te melden om deel te nemen aan de oefening. Hier hebben enkele mensen op gereageerd, waardoor het totaal aantal slachtoffers op 45 uit kwam.

Tijdens de oefeningen waren er verschillende beslismomenten. Men wist dat er nog overvallers binnen zaten, maar ook dat er brand was uitgebroken; gaat dan de politie of de brandweer als eerste het brandende pand binnen? Tijdens de bluswerkzaamheden in de kluis bleek er geld verdwenen te zijn door brandweerpersoneel; zet de leidinggevende de redding door of haalt hij, zoals de politie graag wilde, het personeel naar buiten voor onderzoek? Het bankpersoneel had de opdracht gekregen hun kantoordeuren alleen te openen voor de politie, maar wat als er een brandweerman de deur opent en je verzoekt om mee te komen? Overigens resulteerde dit voor enkele brandweermensen in een nat en vies pak doordat de medewerkers deze uit angst met een schuimblusser bespoten.

Buiten ving het NoodHulpTeam de slachtoffers op en werd er, onder leiding van het ambulancepersoneel, triages uitgevoerd voordat men verder behandeld werd. Dit werd zo echt gespeeld dat een toekijker van de oefening daadwerkelijk 112 belde. Dit bracht enige verwarring tijdens de oefening; was het slachtoffer echt gewond of was het een onderdeel van de oefening? Uiteindelijk verliet iedereen moe, maar met een goed gevoel, de oefening. De oefendoelen (samenwerking, communicatie, aansturing en ondersteuning) waren ruimschoots positief behaald.

Lees meer lokaal nieuws op www.weekbladwestvoorne.nl


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=14366063&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorne-putten.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=320,321,322,323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=14366067&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=voorne-putten.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=320,321,322,323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Poll

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=14366064&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorne-putten.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=320,321,322,323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>