Afbeelding
Foto Wil van Balen

Hellevoetsluis tekent voor muziekonderwijs

Actueel 139 keer gelezen

Hellevoetsluis - Op 16 oktober 2019 tekent Hellevoetsluis, als eerste gemeente in Zuid-Holland, het MuziekAkkoord Hellevoetsluis. Hiermee beloven de betrokken organisaties zich in te zetten voor structureel muziekonderwijs voor de ruim 3000 leerlingen op alle 13 basisscholen van de gemeente.

Initiatiefnemer Stichting Muziek met Klasse(n) ondertekent het MuziekAkkoord samen met de schoolbesturen Onderwijsgroep Primo, stichting Floréo en VCO De Kring, gemeente Hellevoetsluis, het Muzieknetwerk Hellevoetsluis en maatschappelijke partners. Deze ondertekening vormt het startpunt voor de gezamenlijke invulling en uitvoering van het project Muziek met Klasse(n). Het MuziekAkkoord is onderdeel van het landelijke programma Méér Muziek in de Klas Lokaal.

Feestelijk programma
We spreken een van de initiatiefnemers van Muziek met Klasse(n)Peter den Tuinder: "Samen met Ynke van der Wagt en Romy de Winter heb ik mij via Stichting Muziek met Klasse(n) hard gemaakt voor meer muziek in de klas. Ik heb daardoor de kans gekregen om op CBS de Bron een blazersklas te starten. Op de Hendrik Boogaardschool (Sportlaan) is Romy een pilot met een strijkersklas begonnen en Ynke heeft een klasje opgezet dat met het keyboard aan de slag is gegaan. Leerlingen en docenten van de scholen die het concept hebben opgepakt wat Stichting Muziek met Klasse voor ogen heeft, bleken erg enthousiast. We zijn in gesprek met een aantal andere scholen die interesse hebben om dergelijke muziekklassen op te zetten. Het doel is een professionele muziekdocent in een klas in te zetten daarnaast gaan we gebruik maken van een muziekconsulent. Deze consulent zal een aantal keer per jaar de scholen bezoeken om gastlessen te verzorgen en bovendien ondersteuning aan de leerkrachten zullen bieden. Ik sta zelf twintig jaar voor de klas en ik vind het altijd sneu dat er veel is geregeld voor kinderen die willen sporten, maar voor kinderen die graag muziek zouden willen maken is er niets. Het zou veel laagdrempeliger moeten zijn wat mij betreft. Wetenschappelijk onderzoek toont ook aan dat muziek maken gewoon goed voor je is", laat Peter weten. De ondertekening van het MuziekAkkoord vindt plaats tijdens een feestelijk, muzikaal programma in het Cultuurhuis, dat voor een deel geïnspireerd is op het thema van de Kinderboekenweek 'Reis Mee'. Onder anderen treden leerlingen van Romy, Ynke en Peter van de basisscholen die deel hebben genomen aan de pilot van Muziek met Klasse(n) op. Ook zullen leerlingen van de Sterrenwacht aanwezig zijn bij de ondertekening.

Het programma Méér Muziek in de Klas Lokaal richt zich op de verankering van muziekonderwijs op basisscholen in de regio, door regionale partijen met elkaar te verbinden en te laten samenwerken. Eerder werden er MuziekAkkoorden getekend in onder andere provincies Zeeland, Limburg, Friesland, Drenthe, regio de Liemers, de Achterhoek en de stad Groningen. Het programma is opgezet door de stichting Méér Muziek in de Klas, die zich sterk maakt voor structureel muziekonderwijs voor alle 1,6 miljoen kinderen op de basisschool. Kijk voor meer informatie op www.meermuziekindeklas.nl.

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op http://groothellevoet.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws