Afbeelding
foto: Foto-Ok.nl

Expositie ‘Plastic Soup’ in Milieuhuis

Actueel 139 keer gelezen

Spijkenisse – Wethouder Igor Bal opende vanmiddag in het Milieuhuis in Bibliotheek de Boekenberg de tentoonstelling 'Plastic Soup'. De expositie is in bruikleen van A Seal in Stellendam, waarbij het Milieuhuis ook twee bij A Seal opgevangen zeehonden adopteerde. Voorafgaande aan de opening werden de wethouder en andere aanwezigen aan het werk gezet met het rapen van (plastic) afval op de trappen in de bibliotheek.

In de tentoonstelling kan onder andere een door kunstenares Carolien Adriaansche, alias de Afvaljuf, gemaakt kunstwerk worden bekeken, dat vervaardigd werd uit afval dat deze zomer langs de Oude Maas in Nissewaard werd gejut. Carolien gaat ook workshops aan kinderen geven. De afgelopen weken hebben medewerkers van gemeente en bibliotheek en bezoekers van de Boekenberg hun schone afval gedeponeerd. Dit afval gaat gebruikt worden tijdens de workshops.

Verder is een met aangespoeld afval gevulde jutbak te zien, waarvan er naar een idee van kunstenaar en muzikant Matthijs Lievaart 140 op stranden langs de Nederlandse kunstlijn staan opgesteld. Zijn bekendste project is  'Doe mee, verlos de zee', een uitnodiging aan strandbezoekers om afval op te ruimen. 'Juttertje Thijs', zoals hij zichzelf noemt tijdens het geven van lessen over plastic afval aan kinderen, zong bij de opening het lied 'Daar was laatst een flesje loos'.

Ook valt op informatieborden in het Milieuhuis te lezen over de schadelijke gevolgen van de plastic soup in zeeën en oceanen. Plastic vergaat niet, maar valt uiteen in kleine stukjes. De fragmentatie leidt tot steeds kleinere stukjes, die als een magneet voor giftige stoffen werken. De plastic stukjes worden door dieren als voedsel gezien, waardoor deze giftige bommetjes zo via plankton en vissen in onze voedselketen terecht komen. Ook kunnen kinderen bij de tentoonstelling door middel van het beantwoorden van vragen een speurtocht doen. De tentoonstelling valt nog te bezichtigen tot en met 10 april. Het Milieuhuis (1e etage in Bibliotheek de Boekenberg) is op woensdag t/m vrijdag  van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur geopend.

De opening van de Plastic Soup tentoonstelling is niet toevallig vandaag op de 'Dag van de Duurzaamheid'. Vanochtend lazen de wethouders in Nissewaard eveneens in dit kader op diverse basisscholen voor. Ook ondertekenden de op Voorne-Putten voor duurzaamheid verantwoordelijke wethouders, waaronder wethouder Bal, vandaag samen met andere partijen in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag het Energieperspectief 2050.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws