De woningen bieden een treurige aanblik
De woningen bieden een treurige aanblik

Drama huizen van Sleenstraat ook landelijk onder de aandacht

Actueel 1.975 keer gelezen

Brielle - Het drama in de Van Sleenstraat is ook landelijk onder de aandacht gekomen nu Bouwgarant Nederland alle verantwoordelijkheid heeft afgewezen voor het afbouwen van de huizen na het faillissement van EPS bouw

Op 25 september werden er vragen over gesteld in de tweede kamer. PvdA'er Henk Nijboer vroeg de minister of zij al contact heeft gezocht met het Brielse gemeentebestuur om te informeren of - en zo ja welke - maatregelen er zijn genomen om de gedupeerde huizenkopers te helpen. In een artikel in bouwblad Cobouw van 24 september wordt gesproken van een nachtmerrie-achtige toestand voor de kopers. Met het tekenen van het koopcontract bij EPS Bouw, werd Betaal Garant Nederland automatisch de partij die de kopers zou beschermen tegen een mogelijk faillissement van het bouwbedrijf. In maart 2018 wezen Vereniging Eigen Huis en het Garantieinstituut Woningborg bij De Nederlandsche Bank op mogelijke misstanden bij Betaal Garant Nederland en in januari 2019 ook de Autoriteit Financiële Markten. Er werd hierop geen inhoudelijke reactie ontvangen.

De geschiedenis
Eind juli 2018 werd het bij een controle van de brandweerinspectie pijnlijk duidelijk dat er van alles mis was met de bouw van de zes 'slimhuizen'. Korrels die uit de stopcontacten rolden, bleken uiterst brandbaar te zijn. Op dat moment had de gemeente Brielle nog goede hoop dat de huizen volgens de bouwvoorschriften door de aannemer zouden worden afgebouwd. Een eenvoudige zoektocht op internet had echter toen al duidelijk kunnen maken dat de kansen daarop zeer gering zouden zijn (zie ook het artikel in Briels Nieuwsland van 29 augustus 2018). Kopers en betrokkenen werden na het constateren van de bouwgebreken monddood gemaakt door bedreigingen van de aannemer. Ook Briels Nieuwsland ontving naar aanleiding van het artikel een dreigbrief afkomstig van een 'juridisch bureau', met een onleesbare handtekening eronder. Na telefonisch contact bleek het te gaan om iemand met dezelfde naam als de directeur van Bouw Garant Nederland. Ondertussen ging kostbare tijd voorbij. Een medewerker van de gemeente werd een dag per week op het project gezet, een adviesbureau werd ingehuurd, De bewoners slaagden er niet in zich te verenigen en afzonderlijke advocaten gingen ermee aan de slag. Tientallen duizenden euro's gingen min of meer in rook op.

Zijn er nu ruim een jaar later en twee jaar na de geplande opleveringsdatum oplossingen in zicht? Het is nog steeds de vraag. In ieder geval is het duidelijk dat de kopers niets kan worden verweten. Zij konden er toch vanuit gaan dat alles in orde zou zijn. De gemeente Brielle gunt het te goeder naam en faam bestaand architectenbureau Atelier Pro een stukje bouwgrond, voor een ontwerp van 7 woningen. In hun verkoopbrochure staat dat er een bouwgarantregeling zal worden afgesloten. En een architectenbureau met zoveel ervaring zal toch wel een goede aannemer uitkiezen? (Het architectenbureau beroept zich erop dat het niet met deze aannemer, maar met een bouwontwikkelaar in zee is gegaan; een kort onderzoek leert echter dat de directies van deze bouwontwikkelaar en de aannemer zeer met elkaar verweven waren.) Het ging dus goed fout. Misschien had de architect extra zorgvuldig moeten zijn omdat het ontwerp was gemaakt met een innoverende bouwmethode waar nog niet veel ervaring mee was. En mogelijk ging de gemeente Brielle er wat al te makkelijk van uit dat een bekende architect die al twee geslaagde projecten in Brielle op zijn naam had staan, deze klus ook wel even zou klaren. Buiten kijf staat het dat gemeenschapsgeld niet zo maar beschikbaar kan worden gesteld aan inwoners die in problemen komen. Het staat echter ook buiten kijf dat de betrokken overheidsinstanties zorgvuldiger hadden behoren te werken (zie onder andere het onderzoek van Cobouw). De gemeente Brielle zet zich inmiddels ten volle in om de kopers te begeleiden bij het tot stand brengen van gezamenlijke organisatievorm, zoals een VVE. Ook wil de gemeente garant staan voor een lening.

Lees meer lokaal nieuws op www.brielsnieuwsland.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws