Afbeelding
Foto: Tineke Dijkstra

Bekijk de Haringvlietsluizen tijdens Open Monumentendag

Actueel 186 keer gelezen

Pak je kans en bezoek de Haringvlietsluizen tussen 10.00 uur en 17.00 uur op 14 september worden er rondleidingen gegeven in de 'Kraan van Europa'.

De Haringvlietsluizen maken deel uit van de Deltawerken en regelen sinds 1970 het waterpeil van de Haringvliet. Dit is vergelijkbaar met het open- of dichtdraaien van een kraan, vandaar de bijnaam 'de Kraan van Europa'. De Haringvlietsluizen zijn tussen 1958 en 1970 gebouwd en op 24 november 1971 geopend door Koningin Juliana. Eind 2017 zijn de Haringvlietsluizen, door De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed aangewezen als rijksmonument. Hierop heeft toenmalig minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker het bijbehorende schildje voor rijksmonumenten overgedragen aan Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat beheert ruim 200 monumenten. Je kunt 6 vuurtorens (Westkapelle, Noordwijk aan Zee, Hellevoetsluis, Texel, Urk) en 5 sluizen (Haringvlietsluizen, Prinses Beatrixsluis, Ottersluis, Helsluis en het Sluiscomplex Delden) bezoeken tijdens open monumentendag.

Rondleiding
Niet alleen de buitenkant van de Haringvlietsluizen met 17 openingen en 34 schuiven maakt deel uit van de monumentenstatus, maar ook de binnenzijde met de machinekamers en alle bewegingswerken. Deze elementen krijgen dus ruimschoots aandacht tijdens de rondleiding op 14 september. Ontvangst van de bijna twee uur durende rondleiding is in de voormalige schakelwacht. Daar zullen oude installatieonderdelen (een oorspronkelijk bedienpaneel en voormalige hoogspanningsinstallatie) als in een museum worden tentoongesteld. Wat volgt is een kijkje in een van de machinekamers, om daarna in de atoombunker van uit de Koude Oorlog te kijken. Tot slot schetst iemand van streekarchief Voorne Putten een mooi beeld over toerisme tijdens de bouw (1958-1970). Zo krijg je een indruk van de toenmalige tijdsgeest. Gedurende de rondleiding is er een puzzel die de jonge deelnemers kunnen proberen op te lossen.

Functie van de Haringvlietsluizen
Samen met de IJsselkering, de Volkeraksluizen, de Hartelkering en de Maeslantkering beschermen de Haringvlietsluizen de inwoners van regio Zuid-Holland en Zeeland tegen hoogwater en zo dragen ze bij aan de waterveiligheid. Dit is iets waar vanuit het buitenland met bewondering naar wordt gekeken en waar we in Nederland trots op mogen zijn. De sluizen voeren jaarlijks 30 miljard kubieke meter water af. De dam bestrijkt een gebied van 1 kilometer (tussen de Noordzee en de monding van Haringvliet) en hebben 17 spuiopeningen (van elk 56,5 meter breed) en 34 schuiven. Rijkswaterstaat bedient de spuigaten 24 uur per dag en is verantwoordelijk voor het onderhoud. Zo blijven ze oersterk en veilig. Dit gebeurt met veiligheid als topprioriteit. Gemiddeld 30% van het afgevoerde water gaat naar de Nieuwe Waterweg, de overige 70% naar de Noordzee. Sinds 2018 functioneren de Haringvlietsluizen als stormvloedkering. Bij vloed gaan de sluizen op een 'kier', vooral ten behoeve van de vismigratie. Door de kier ontstaat er namelijk een meer natuurlijke overgang tussen zoet en zout water.

Bezoekadres Haringvlietsluizen
Haringvlietplein 2, 3251 LD Stellendam

Meer informatie Open Monumentendag 2019

Een overzicht van alle opengestelde monumenten kun je vinden op de website van Open Monumentendag: https://www.openmonumentendag.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws