Afbeelding
Foto: stock

GroenLinks Hellevoetsluis blij met experiment legale wiet

Actueel 85 keer gelezen

Hellevoetsluis - Vorige week werd bekend gemaakt dat de invulling van het experiment gesloten coffeeshopketen onder andere met de gemeente Hellevoetsluis wordt uitgewerkt.

Onlangs werd bekend gemaakt dat Hellevoetsluis een van de gemeenten is die meedoet aan de wietproef vanuit de Rijksoverheid. De overheid is samen met het ministerie van justitie en het ministerie van volksgezondheid als sinds 2017 een planning gestart om de wietproef te kunnen starten. De gemeente en de coffeeshop zijn in gesprek met elkaar over de deelname. Het doel van deze pilot is toetsen of de distributie van marihuana via coffeeshops op legale en gesloten systeem haalbaar is.Om daarmee de teelt en distributie uit de criminele sfeer te halen.De proef duurt minimaal vier jaar en start in 2020.Op de website van de rijksoverheid staat daarover het volgende te lezen:

Vanaf 2020 kunnen cannabistelers een vergunning aanvragen en zich voorbereiden op het experiment. Zonder vergunning mogen zij niet aan het experiment deelnemen. De regels voor de vergunning staan in het besluit gesloten coffeeshopketen. Het is nog niet bekend vanaf wanneer het besluit geldt. Tijdens het experiment geldt alleen de experimenteer wet- en regelgeving voor de teelt en verkoop van hennep. Het experiment duurt minimaal 4 jaar. De ministers kunnen het experiment maximaal anderhalf jaar verlengen. Tijdens het experiment: kunnen aangewezen telers legaal hennep telen; leveren de telers de legale hennep aan coffeeshops in de deelnemende gemeenten; verkopen de coffeeshops de geleverde hennep. Onderzoekers zullen de ontwikkelingen volgen.

GroenLinks is verheugd dat de gemeente Hellevoetsluis mee doet aan het experiment. Het was immers op initiatief van GroenLinks dat de gemeenteraad in november 2017 een motie heeft aangenomen waarin het college gevraagd werd de gemeente aan te melden voor het experiment. GroenLinks Hellevoetsluis is blij dat het ministerie de gemeente heeft uitgekozen voor het experiment met legalisering van productie en verkoop van wiet.

Bianca Verschoor GroenLinks is van mening dat legalisering van wiet bij de (georganiseerde) misdaad de wind uit de zeilen haalt en de gebruikers meer zekerheid geeft over de kwaliteit van de wiet. De volgende stap is volgens de fractie nu om in samenspraak met de coffeeshophouder, de politie en wellicht een afvaardiging van gebruikers het experiment vorm te gaan geven.

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op http://groothellevoet.nl