Afbeelding

De vraag was eigenlijk 'Blijf je op me wachten?'

Actueel 216 keer gelezen

Hellevoetsluis - De zomer van 1959 was warm. Maar op 30 juli – de trouwdag van Joke en Leo van der Valk – van der Schoor – regende het pijpenstelen.

Als loco-burgemeester Margriet den Brok vraagt hoe het bruidspaar er die dag bij liep wordt de trouwfoto erbij gehaald: Joke in een prachtige trouwjurk en Leo ernaast in jacquet met hoed. Ze gaven een diner bij Cafe Du Nord. Zo begon een gelukkig en stabiel huwelijk. Leo vertelt dat hij Joke kent sinds de lagere school in Rotterdam. Joke vertelt dat ze een keer samen met haar beste vriendin, met 2 jongens – waaronder natuurlijk Leo – gingen fietsen. Echter, de vriendin kreeg woorden met haar vriend en stapte op. Joke wilde haar vriendin niet alleen weg laten gaan en dus lieten de dames de twee jongens achter."Maar Leo bleef hoor", zegt ze er lachend achter aan. "Een keer op een feestje toen Leo geslaagd was, bracht hij aan het eind van de avond de meisjes naar huis en kon ik alleen naar huis gaan", maar ook dat hebben we overleefd.

Enige zoon Hans is met zijn vrouw Brianda. "Zo horen wij ook nog eens iets", merkt hij op. Het diamanten huwelijkspaar heeft twee kleinkinderen: Dorien en Sandro. Leo werd in 1956 uitgezonden naar Curaçao. "Ik vroeg Joke of ze die veertien maanden met me wilde corresponderen, eigenlijk was die vraag synoniem voor 'blijf je op me wachten'", zegt hij lachend. Joke weet nog dat Leo deze vraag stelde in de tram, lijn 16, dus dat heeft indruk gemaakt. En schrijven en wachten dat deed Joke. Terug naar de jaren '50, Leo vertelt: "Ik kon via mijn werk een vierkamerflat in Vlaardingen krijgen". Joke vult aan: "We woonden daar prima, met zelfs een lavet (het midden tussen een gootsteen en badkuip, red.), echt modern voor die tijd". Leo: "Ik werkte na mijn diensttijd bij de Caltex en later bij een cementfabriek (Robur). Ik was daar salaris-administrateur. Ik ging op mijn fiets naar de ABN en dan haalde ik 25.000 gulden op. Dat kun je je nu niet meer voorstellen". Joke werkte na haar HBS-tijd bij Hudig & Co, een assurantiekantoor. "Een vriend van me verhuisde naar Hellevoetsluis en door hem zijn we hier gaan wonen. We verhuisden naar de Varenstraat, daar hebben we 42 jaar gewoond".

Het echtpaar heeft veel van de wereld gezien. "Met Hans gingen we kamperen in Frankrijk of Spanje. En we zijn ook nog wel eens een maand naar Joegoslavië geweest", vertelt Joke. Leo haakt in: "Dat was toen ik van baan wisselde ". Na Leo's vroege pensionering heeft het echtpaar nog diverse grote reizen gemaakt: Indonesië, Mexico, Amerika, Zuid-Afrika. "En daarna gingen we wel vijftien winters drie maanden naar Thailand, heerlijk vonden ze het daar. "Lekker uren struinen langs het strand", vertelt Leo. "Alles bij elkaar zijn die 60 jaar eigenlijk voorbijgevlogen "En", benadrukt Joke,"Leo zorgt zo goed voor mij nu het allemaal niet zo makkelijk meer gaat, dat is zo fijn."

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op http://groothellevoet.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws