Afbeelding
Foto: PR

Bijeenkomst Thuiszitters

woensdag 29 mei 2024 19:00

Op woensdag 17 april organiseerde Bibliotheek de Boekenberg een ‘Informatieavond Thuiszitters’. De avond werd goed bezocht. Al snel werd duidelijk dat er behoefte is aan een luisterend oor, een plek om verhalen te delen en aan informatie. Daarom start de bibliotheek met een terugkerend contactmoment voor ouders van thuiszitters én voor de kinderen zelf. 

Wel leerplichtig maar niet naar school
Wanneer een kind voor langere tijd thuis zit van school en geen onderwijs ontvangt heeft dat een grote impact op het leven van het kind en het betrokken gezin. Het kind is wel leerplichtig maar veel van deze kinderen zijn vastgelopen in het huidige onderwijssysteem. Voor hen is geen passende plek op een school te vinden. Dus zitten de kinderen thuis. Thuiszittende kinderen geven hun leven gemiddeld een onvoldoende. Ouders ervaren stress. Ze maken zich zorgen over hun kind maar lopen ook tegen praktische problemen aan want wat doet je als je kind langdurige thuis zit en je ook moet werken? Ondertussen neemt het aantal thuiszittende kinderen toe. Ook in de omgeving van Voorne aan Zee en Nissewaard.

Bijeenkomst voor ouders en kinderen
Voor initiatiefnemers Anne-Meike van Willegen en Marjolein Kempers een reden om te starten met de terugkerende bijeenkomsten in de regio Rijnmond. Van Willegen heeft zelf ervaren hoe het is om een thuiszittend kind te hebben. Kempers is werkzaam voor de bibliotheek. Vanaf 15 mei 2024 willen zij ouders iedere twee weken de mogelijkheid geven om langs te komen. ‘De eerste avonden zijn bedoeld om met elkaar in gesprek te gaan. Elkaar leren kennen. We willen inventariseren waar er behoefte aan is. Na verloop van tijd willen we professionals uitnodigen, niet per se als spreker maar meer als vraagbaak en om het verhaal van de thuiszitters onder de aandacht te brengen,’ aldus Marjolein Kempers van De Boekenberg. ‘Daarnaast willen we de kinderen ook graag uitnodigen om te komen. Sommige van de thuiszittende kinderen hebben weinig sociale contacten. Met het wegvallen van school vallen ook de sociale contacten vaak weg.’ Tijdens deze avonden kunnen de kinderen en jongeren kennis maken met elkaar. Niks moet. De bibliotheek zorgt voor creatieve materialen waarmee de kinderen zelf aan de slag kunnen. Bordspellen om met elkaar te spelen of lekker klooien met knutselspullen.

Gratis maar wel graag aanmelden
De avonden bij de bibliotheek zijn gratis maar wel graag aanmelden op de website van de Bibliotheek de Boekenberg. De eerst volgende bijeenkomst is op 29 mei 2024 van 19.00 - 20.30 uur.