• Alles
  • (3)
    Evenement

Onthulling beeld zeldzame trekvis steur bij vuurtoren

woensdag 19 juni 10:00 t/m 12:00 uur

Foto: Ernst Schrijver

Sinds het uitsterven van de steur in de jaren vijftig van de vorige eeuw zwemt deze zeldzame trekvis niet meer langs de vuurtoren van Hellevoetsluis.

Door verbetering van de waterkwaliteit, het regelmatig openen van de Haringvlietsluizen en de inzet van natuurorganisaties zoals Wereld Natuur Fonds, ARK Natuurontwikkeling en Sportvisserij Nederland, wordt de rode loper steeds verder uitgerold voor deze Nederlandse oervis.

Als ode aan de grootste vis die in de Nederlandse wateren thuishoort, wordt op woensdag 19 juni op het strand van Hellevoetsluis een levensgroot en natuurgetrouw standbeeld onthuld, gemaakt van natuursteen. Het voetstuk waarop de stenen steur staat is een 'golf' die de vis weer in het Haringvliet doet duiken. Het Haringvliet is als deltagebied tenslotte een cruciale toegangspoort voor trekvissen als steur, zalm en paling, die voor hun voortplanting vrij moeten kunnen bewegen tussen zoet en zout water.

De feestelijke onthulling zal woensdag 19 juni plaatsvinden. Iedereen is vanaf 11.30 uur van harte welkom op het strand (bij de vuurtoren) van Hellevoetsluis. Om 11.00 uur zal projectleider 'terugkeer steur in Nederland' Bram Houben het woord voeren. En ook wethouders Aart-Jan Spoon, Margriet den Brok van gemeente Hellevoetsluis alsook Esther Blom, adjunct-directeur ARK Natuurontwikkeling, namens het Droomfondsproject Haringvliet zijn aanwezig voor de onthulling van het beeld. Om 11.30 uur is de feestelijke onthulling

U komt toch ook naar deze feestelijke ochtend? Het speelt zich af op het strand, dus blote voeten kan prima. Denk bij mooi weer natuurlijk aan zonnebescherming en zonnebrand. Handdoekje mag ook mee. Neem voor meer informatie contact op met ernst.schrijver@ark.eu.

Er is gratis parkeergelegenheid op het havenhoofd en aan de Nieuwe Zeedijk.


deel deze activiteit