• Alles
  • (9)
    Evenement

Lezing Streekarchief ‘Van weilanden naar woonwijken’

woensdag 13 november 15:00 uur

Foto: PR

Spijkenisse - Bob Benschop, historicus verbonden aan het Streekarchief, verzorgt op woensdag 13 november om 15.00 uur een interessante lezing over zijn onlangs gepubliceerde boek 'Van weilanden naar woonwijken'. Hierin beschrijft hij hoe het overwegend agrarische Voorne-Putten in de tweede helft van de twintigste eeuw een ingrijpende metamorfose onderging. Het weidse uitzicht boven de uitgestrekte polders kreeg een totaal ander aanzien toen de fabrieksschoorstenen, hoogspanningsmasten, woonwijken en flatgebouwen verrezen. De bewoners hadden weinig grip op alle veranderingen die de oprukkende havens en aanleg van de Haringvlietdam met zich meebrachten. De locaties van nieuwbouw en de uitbreidingen op het gebied van infrastructuur werden gedicteerd door planologische diensten.

Toch probeerde het eiland zijn eigen stempel te drukken: Brielle liet tal van historische panden restaureren terwijl Spijkenisse zich niet langer door het verleden wenste te laten leiden en de dorpskern grotendeels sloopte. Hellevoetsluis poogde nieuwe industrieën aan zich te binden om de leegstaande marine-complexen te laten herleven. Rockanje en Oostvoorne ontpopten zich als uiterst populaire badplaatsen.

Een interessant verhaal waar bibliotheekleden gratis naar kunnen luisteren. Wel moeten zij zich vooraf aanmelden via de bibliotheek. Niet-leden betalen €2,50 entree.

Woensdag 13 november | 15.00-16.00 uur | Aanmelden via de bibliotheek


deel deze activiteit