Lois Strik in actie. Foto: (MFH Design)
Lois Strik in actie. Foto: (MFH Design) Foto:

Handbalvrouwen Quintus walsen in tweede helft over Venlo heen

Kwintsheul - In de eredivisie lijken de handbalvrouwen van Quintus dit seizoen niet af te stoppen. Handbal Venlo was zaterdag het volgende slachtoffer van de Heulse dadendrang. De formatie van René Zwinkels won wederom met grote cijfers (33-22) en heeft na vier duels de maximale score van acht punten.

Auteur: Johan van Dien

De thuisclub maakte tegen Venlo het verschil in de tweede helft waarin het superieur was. Quintus kan zich zo met een heerlijk gevoel voorbereiden op een nieuwe clash met VOC. De op dit moment beste twee teams van Nederland treffen elkaar komende zaterdag in Amsterdam. Eerder dit seizoen pakte de Heulse ploeg al de Supercup ten koste van landskampioen.
De wedstrijd tegen Venlo leek in de eerste helft ook een serieuze graadmeter te kunnen worden voor de Westlandse vrouwen. Quintus opende slordig en miste de vereiste concentratie en daar wist de Limburgse formatie van te profiteren. De bezoeksters waren in de beginfase sterker en speelden Pien de Swart aan de cirkel een paar keer knap vrij. Venlo nam zo brutaal een ruime voorsprong (2-5).
De kwaliteit van topspeelsters is dat ze altijd de rust bewaren en opstaan op de belangrijke momenten. Daisy Hage is daar een uitstekend voorbeeld van. De sterkhoudster, op de weg terug van een blessure, scoorde twee keer op de voor haar typerende manier door vanuit de hoek in te stappen en de bal met veel precisie in de verre hoek te plaatsen. Zo haakte Quintus snel weer aan bij Venlo.
Het bleek de voorbode van een gelijkwaardige eerste helft, die werd afgesloten op 11-11.
Wie uit Westlands oogpunt twijfelde aan een gunstige afloop, werd snel gerust gesteld. Quintus begon veel scherper aan de tweede helft en dat betaalde zich direct uit in de score. Via 16-13 spurtte de thuisclub moeiteloos weg naar 20-15. Daar kon zelfs keepster Sanne Hekking, die scoorde op een moment dat Quintus met een extra veldspeelster binnen de lijnen experimenteerde, niets aan doen. Lisanne Zwinkels en Lois Strik trokken in deze periode de kar. Vooral de 21-15 van Zwinkels, waarbij ze knap wegdraaide aan de cirkel en vervolgens Hekking passeerde, was een doelpunt voor de fijnproevers. Zwinkels scoorde net als Anouk in totaal vijf doelpunten. De eindproductie van Strik kwam uit op zes. De veilige marge gaf Quintus de mogelijkheid om in de laatste fase driftig te muteren en dat gebeurde dan ook. Alle speelsters laten delen in een nieuw succes is immers belangrijk voor de teamgeest.

Mannen
Het wordt succes is allerminst van toepassing op de mannen van Wematrans/Quintus. Voor de ploeg van het trainersduo Alex Curescu en Jos Klepke blijft het aanmodderen in de BENE-League. In België bleek ook Visé, zoals verwacht, duidelijk een paar maten te groot (37-26). Zorgelijk is dat de Heulse formatie liefst vier van de vijf wedstrijden met meer dan tien doelpunten heeft verloren. Door de winst van Bevo op Sasja is Quintus zelfs de enige ploeg die nu nog zonder punten is. Om te wanhopen is het nog te vroeg, maar dat er snel punten gepakt moeten worden om kans te maken op een nieuw seizoen in de BENE-League is zeker. Zaterdag wacht thuis tegen Achilles Bocholt, dat tot toe alle wedstrijden won, weer een loodzware tegenstander uit België voor de Heulenaren.