Het Expertisecentrum Mantelzorg van Vitis Welzijn ondersteunt, verbindt en organiseert de toegang tot kennis. Foto: (PR)
Het Expertisecentrum Mantelzorg van Vitis Welzijn ondersteunt, verbindt en organiseert de toegang tot kennis. Foto: (PR) Foto:

Expertisecentrum Mantelzorg Vitis Welzijn volop in ontwikkeling

Monster - Een onderwerp waar steeds meer Nederlanders vanwege de vergrijzing mee te maken zullen krijgen: Mantelzorg. Het gaat om onbetaalde en vaak langdurige zorg voor een naaste. Dat kan een grote druk op mensen leggen. Het Expertisecentrum Mantelzorg van Vitis Welzijn is een verzamelpunt voor zowel organisaties als inwoners waar alle deskundigheid over mantelzorg is gebundeld en waar mantelzorgers te allen tijde terecht kunnen voor ondersteuning en vragen.

Er kunnen zich situaties voordoen waarbij de zorgtaak voor de mantelzorger te zwaar wordt. Soms kan ondersteuning bij de zorgtaak gewenst, soms zelfs noodzakelijk, zijn. Door de vanzelfsprekendheid van de mantelzorg, door de persoonlijke gevoelens van de mantelzorger, maar ook door onbekendheid met de mogelijkheden, wordt soms te lang gewacht met het vragen om hulp. "Westlandse mantelzorgers zijn harde werkers die niet snel kenbaar zullen maken behoefte aan ondersteuning te hebben", merkt Marjon van Oosten op, die als consulent aan het Expertisecentrum Mantelzorg verbonden is. "Wij zetten ons in om bewustwording onder mantelzorgers te vergroten, zodat zij op tijd aan de bel (kunnen) trekken en de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Om inzicht te creëren organiseren we informatiebijeenkomsten en presentaties over mantelzorg. Daarin zoeken we actief de samenwerking op met andere organisaties. Daarnaast bieden we scholing aan zorgprofessionals. De maatschappelijk werker bijvoorbeeld. Die komt dagelijks in contact met mensen die voor een naaste zorgen – dan is het heel zinnig als zo iemand weet tegen welke problemen mantelzorgers aanlopen. Maar ook de WMO-consulenten van Gemeente Westland, thuiszorgmedewerkers en wijkverpleging."
De kracht van het expertisecentrum zit 'm volgens Marjon in de 'spin in het web'-functie. "We streven naar verbinding; tussen organisaties onderling, tussen mantelzorger en organisatie én tussen mantelzorger en werkgever."
Zo is Marjon dinsdag 30 oktober als afgevaardigde van het expertisecentrum aanwezig bij het mantelzorgcafé van 's Heeren Loo Het Westerhonk, bedoeld voor (mantelzorgende) medewerkers, vrijwilligers en cliëntvertegenwoordigers. Eén van de initiatiefnemers is Bianca Mokkenstorm, re-integratiespecialist van Het Westerhonk. "Om de combinatie werk met mantelzorg goed te kunnen maken is het heel belangrijk om het erover te hebben," zegt Bianca. "Als je leidinggevende en collega's weten wat er speelt is er veel meer begrip. Met het mantelzorgcafé willen wij mantelzorg bespreekbaar maken. Mantelzorg raakt ons uiteindelijk allemaal."