Een gelegenheidsband van bovenbouwleerlingen Muziek gaf acte de présence. Foto: (WB)
Een gelegenheidsband van bovenbouwleerlingen Muziek gaf acte de présence. Foto: (WB) Foto:

ISW Gasthuislaan is klaar voor de toekomst

's-Gravenzande - Na regen komt zonneschijn. Dat is gebleken, constateert Anko Goudswaard, locatiedirecteur van ISW Gasthuislaan. De uitbreiding van het schoolgebouw van ISW in 's-Gravenzande kwam niet zonder slag of stoot tot stand. Een gesprongen waterleiding, een faillissement van de dakdekker en blank staande lokalen door grote hoeveelheden hemelwater staan model voor de malaise. "Het is maar goed dat je niet alles van tevoren weet."

Het startsein voor de uitbreiding klonk in augustus 2017. Bouwen aan de toekomst was een jaar lang letterlijk de dagelijkse praktijk. Terwijl de bestaande school gewoon in gebruik was, werden de nieuwbouw- en verbouw werkzaamheden uitgevoerd. Op 27 augustus - om precies te zijn om 8.14 uur - was alles klaar. Een mooi moment, memoreert Goudswaard. "De leerlingen gingen precies op de plekken zitten, zoals wij die met elkaar bedacht hadden." Alle scholieren van de afdelingen havo en vwo zijn nu gehuisvest in één gebouw. De Monsterse vestiging aan de Madeweg is verleden tijd.

Feestelijke opening
Woensdag 17 oktober werd de roerige tijd uiterst positief afgesloten. Muziek, leerlingen en sprekers uit het onderwijs en de politiek wisselden elkaar af tijdens de feestelijke opening van de nieuwbouw. "Nu is het tijd om te bouwen aan het onderwijs van de toekomst. Het nieuwe schoolgebouw is aangepast aan de huidige onderwijsontwikkelingen en helemaal klaar voor de toekomst", aldus Goudswaard. Het ISW-pand aan de Gasthuislaan is voorzien van een extra verdieping, waar zich negen nieuwe lokalen bevinden. Verder is school uitgerust met onder meer een muzieklokaal met geluiddichte studio's, een lokaal met spiegelwand voor het vak Culturele en Kunstzinnige Vorming, een tweede aula en bètalaboratorium.
Ook wethouder Ben van der Stee kwam een kijkje nemen in de vernieuwde school. Hij was onder de indruk van hetgeen hij zag. Hij sprak over een waardevolle kwaliteitsimpuls voor het onderwijs. In zijn speech haalde hij zelfs de legendarische woorden van de Amerikaanse astronaut Neil Armstrong aan, de man die als eerste mens voet zette op de maan: 'That's one small step for a man, one giant leap for mankind' (Een kleine stap voor een mens... maar een grote sprong voor de mensheid).
Ewald van Vliet, voorzitter van het College van Bestuur van Lucas Onderwijs, benadrukte op zijn beurt het belang van talentgericht en vooruitstrevend onderwijs in het Westland. Naast de sprekers leverden ook leerlingen hun bijdrage tijdens het officiële gedeelte. Zo speelde de gelegenheidsband van bovenbouwleerlingen Muziek tijdens de inloop, vervulde Ashley Saarloos uit 5 vwo de rol van lady speaker, zong Bloeme Reijgers het lied 'De Zee' en werd de rondleiding door leerlingen verzorgd.