Dirk Huis en Paul Franke tonen de cheque met het eindbedrag. Foto: (PR)
Dirk Huis en Paul Franke tonen de cheque met het eindbedrag. Foto: (PR) Foto:

Team Westland haalt magisch bedrag van 1.037.000 euro op

Naaldwijk - De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier. Na maanden toeleven werd donderdagavond antwoord gegeven op de prangende vraag: Welke lokale goede doelen krijgen dit jaar van Team Westland een waardecheque overhandigd en wat is het vertegenwoordigende bedrag? In het Arend Tropical Plant Center waren meer dan 450 aanwezigen getuige van een tafereel, dat niemand onberoerd liet.

De avond begon met een indrukwekkende minuut stilte ter nagedachtenis aan Ed Debets, een 51-jarige medewerker van het bedrijf aan de Lange Broekweg 17 in Naaldwijk. Op de terugweg na bedrijfsuitje werd hij onwel en belandde in de sloot aan de Meester Jan Tuningstraat in Naaldwijk, waar hij zaterdagochtend 13 oktober door een voorbijganger levenloos werd aangetroffen. Toen de minuut stilte voorbij was, bedankte 'speaker of the house' Peet Rodenburg iedereen voor de steunbetuiging. Hij pakte daarna de draad weer op en ging over tot de bekendmaking van de winnaars van de superloterij. De verkoop van zo'n tweeduizend loten was goed voor een bedrag van liefst 21.500 euro. Verschillende acties passeerden aansluitend kort de revue, zoals de Hudson to Hudson Ride waarmee 9.605 euro bij elkaar gefietst werd. Paul Franke viel de eer te beurt om de opbrengst van De Westlandse Ride bekend te maken: 275.000 euro. "Hier wordt je gewoon even stil van", riep Rodenburg de zaal toe. "Dit is waar je het voor doet; voor zo'n totaalscore." Team Westland-voorzitter Dirk Huis presenteerde vervolgens een cheque met het fenomenale bedrag van 762.000 euro. "Wat moet ik hier nog van zeggen", stamelde Rodenburg. "Dat komt mede door jullie. Wij mogen hier het bedrag bekend maken, maar jullie hebben er voor geknokt en gevochten...bloed, zweet en tranen."
Huis bekende en passant dat Team Westland een verslavende uitwerking op hem heeft. "Ik zeg altijd: 'Team Westland-lid niet voor even, maar ben je heel je leven'."
Na bekendmaking van het eindbedrag, kon het grote uitdelen beginnen. Liefst 24 goede doelen werden met een donatie verblijd. Zo ontvingen twee LUMC-onderzoeksteams een grote bijdrage voor kankeronderzoek. Internist-oncoloog Ellen Kapiteijn en internist-hematoloog Joost Vermaat namen een cheque van respectievelijk 100.000 en 125.000 euro in ontvangst. De bijdrage geeft een belangrijke impuls aan de onderzoekslijn van Kapiteijn naar het inzetten van de eigen unieke afweer tegen melanoom en aan onderzoek naar lymfeklierkanker van de hersenen door het onderzoeksteam van Vermaat. Vermaat: "Bij het LUMC hebben we enorme waardering voor de inzet van allen die hiermee bijdragen aan ons onderzoek." Die avond werd er ook een Skype-verbinding tot stand gebracht met Argèles-Gazost, het dorp aan de voet van de Franse Pyreneeën dat jaarlijks geannexeerd wordt door Team Westland. Het plaatselijke comité van Octobre Rose, een mobilisatiemaand tegen borstkanker, kreeg een cheque van 10.000 euro toegekend. De kippenvelmomenten volgden elkaar deze avond in rap tempo op. Om nog wat voorbeelden te noemen: het oorverdovende applaus uit respect voor de veel te vroeg overleden Jellien Horjus óf het verhaal van de 20-jarige Jenna die momenteel in Berlijn wordt behandeld voor eierstokkanker óf de terminaal zieke Dave (20) die de kans kreeg om die ene laatste hartenwens nog te vervullen: een brommobiel met levenslange tankpas.

Meer elders in deze krant.