Volgens het Openbaar Ministerie zijn flinke straffen op zijn plaats. Foto: (PR)
Volgens het Openbaar Ministerie zijn flinke straffen op zijn plaats. Foto: (PR) Foto:

Eisen tot 7 jaar cel tegen speed en xtc-netwerk

De Lier - Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat elf verdachten straffen krijgen opgelegd tot zeven jaar cel, omdat zij betrokken zouden zijn bij de grootschalige productie van speed en xtc in onze regio.

Duizenden liters chemicaliƫn werden ingevoerd, mogelijk miljoenen pillen gedraaid. Op meer dan tien locaties werden drugs geproduceerd, grondstoffen opgeslagen en verwerkt, alles volgens een nauwkeurige taakverdeling. Een scenario dat niet zou misstaan in een televisieserie. De productielijn bevond zich soms midden in woonwijken, met alle gevaren van dien.
Al in augustus 2015 tipte de Belgische politie haar Nederlandse collega's dat honderden liters chemicaliƫn de grens over kwamen. Zoutzuur, fosforzuur, zwavelzuur; in grote vaten ging het naar een afleverlocatie aan de Lierweg in De Lier. Hoewel de politie daar binnenvalt, gaan de leveringen naar elders onverminderd door. Die locaties worden daarna ook ontmanteld. In een woning in Den Haag worden een handgranaat en een automatisch vuurwapen gevonden. Een 61-jarige man uit Moordrecht en een 34-jarige man uit Den Hoorn ziet het OM als hoofdverdachten. De zaak tegen de oudste is aangehouden, omdat hij om medische redenen zou zijn geveld.
De rechtszaak wordt de komende weken vervolgd.