De huurlingen van Voorne hadden aan de Verdilaan hun kamp opgeslagen. Foto: (WB)
De huurlingen van Voorne hadden aan de Verdilaan hun kamp opgeslagen. Foto: (WB) Foto:

Maand van de geschiedenis: Terug naar tijden van oproer en verzet

Naaldwijk - "Laten we ons best doen om de liefde voor de Westlandse geschiedenis en het Westlandse erfgoed over te dragen aan de jongere generatie." Met deze wens besloot wethouder Piet Vreugdenhil afgelopen zaterdag zijn toespraak bij de opening van de Historische Informatiemarkt Westland.

Maar niet voordat hij gewapend met een lans van de huurlingen van Voorne, die op het grasveld tegenover het gemeentehuis hun kamp hadden opgeslagen, een enorme muur van lege archiefdozen omver had gestoten. Achter die muur stonden enkele hofdames, een ridder en een jonkvrouw te roepen dat zij bevrijd wilden worden.

De Historische Informatiemarkt werd voor het eerst georganiseerd in het nieuwe gemeentehuis aan de Verdilaan in Naaldwijk. "Ondanks het mooie weer mochten we meer dan zeshonderd bezoekers begroeten", vertelt Jan Buskes van het Historisch Archief Westland opgetogen. "Bezoekers die in een gezellige sfeer kennis konden nemen van het rijke aanbod dat de lokale historische verenigingen, werkgroepen en musea en natuurlijk het archief te bieden hebben. Van de mogelijkheid om een kijkje te nemen in de grote archiefkluis is door meer dan honderd bezoekers gebruik gemaakt. Kromme Jongens Peter Kruithof en Jump Koch zongen een paar protestliederen. Er werd driftig meegezongen."

En ook de wens van Piet Vreugdenhil kwam uit, aldus de archivaris. "Tientallen kinderen zijn op bezoek geweest bij een ridder en jonkvrouw, hebben gekalligrafeerd, geheimschrift gelezen of lakzegels gemaakt. Groot succes was ook het bouwen van een kasteel met lege archiefdozen."

De Historische Informatiemarkt Westland was één van de activiteiten in het kader van oktober Maand van de Geschiedenis, hét grootste historische evenement van Nederland. Dit jaar staat het thema 'Opstand' in de schijnwerpers.