Gehaakte inktvisjes brengen couveusekindjes tot rust

Regio - Premature baby's met een gehaakt inktvisje bij zich in de couveuse worden rustiger: de ademhaling en hartslag worden regelmatiger en het zuurstofgehalte in het bloed gaat omhoog. Dit blijkt uit de praktijk op de kinderafdeling van Haaglanden Medisch Centrum (HMC).

De gehaakte tentakels van de inktvisjes lijken op de navelstreng van de moeder. Waarschijnlijk is dit de reden waarom de baby's minder stress ervaren, vertelt Mariƫlle van 't Hoff, kinderverpleegkundige van HMC: "Ze grijpen met hun kleine handjes stevig de tentakels van het inktvisje vast, het geeft ze zekerheid. Bijkomend voordeel is dat ze door deze grijpreflex minder vaak de slangetjes van het infuus, beademing of sonde lostrekken."
Het idee van de inktvisjes is overgewaaid uit Scandinaviƫ. Vrijwilligers in Nederland haken de knuffeltjes via het project 'Kleine Inktvisjes'. Daarna worden ze bezorgd bij diverse ziekenhuizen, zoals HMC. Er worden strenge eisen gesteld aan de gehaakte inktvisjes. Zo mogen onderdelen niet loslaten.