Geert Millekamp is op 1 september gestart als regiodirecteur bij ISW. Foto: (PR)
Geert Millekamp is op 1 september gestart als regiodirecteur bij ISW. Foto: (PR) Foto:

Nieuwe directeur: 'Onderwijs moet je samen doen'

Met veel rumoer loopt een groepje leerlingen langs het raam van Geert Millekamp. Er wordt gelachen, wat geroepen en een beetje gestoeid. "Kijk, daar hou ik zo van", wijst de nieuwe regiodirecteur van de Interconfessionele Scholengroep Westland (ISW). "Die onbevangenheid van de jeugd en de dynamiek van een school. Onderwijs is zo belangrijk en ik vind het echt geweldig en een voorrecht om daar een steentje aan bij te kunnen dragen."

Eigenlijk droomde Geert Millekamp, geboren in Rotterdam, ervan om dierenarts te worden. Toen hij voor die studie werd uitgeloot en het jaartje Rechten ook niet goed beviel, besloot hij de pabo te doen. "Na mijn eerste stageweek was ik verkocht: dit was wat ik wilde!" Millekamp maakte in de loop der jaren kennis met alle facetten van het onderwijs. Hij gaf les op een basisschool en werd daar directeur, was adviseur van een college van bestuur en sinds 2013 rector van de Rotterdamse Scholengroep Nieuw Zuid. "Daar moest flink wat werk verzet worden en inmiddels staan de vier scholen van de groep er weer goed voor. Voor mij een mooi moment om wat anders te gaan doen."

Ideaalplaatje
Toen Millekamp de vacature van regiodirecteur bij ISW voorbij zag komen, wist hij meteen 'die is voor mij'. Lachend: "Dat heb ik in mijn sollicitatiegesprek ook letterlijk gezegd. Waarom dit op mijn lijf geschreven is? Omdat het innovatieve karakter van Westland zo bij me past, omdat ik 21 jaar ervaring heb in het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs én de bestuurlijke kant daarvan en omdat ik altijd erg gericht ben op samenwerken."
Dat woord 'samen' valt in het gesprek met de nieuwe directeur meer dan eens. Hij vertelt het belangrijk te vinden dat de scholen van ISW nog meer de verbinding zoeken met de wereld om hen heen. "Onderwijs is echt iets wat je samen moet doen. Met de leerlingen natuurlijk, maar ook met ouders, met de docenten en medewerkers, met collega-onderwijsinstellingen, met de gemeente en – héél belangrijk – met het bedrijfsleven."
Millekamp schetst een ideaalplaatje van een opleidingsketen waarin alle schakels naadloos op elkaar aansluiten. Daarin moet de overgang van primair naar voortgezet onderwijs en van voortgezet onderwijs naar vervolgopleiding of werk soepel en logisch verlopen. "Dat is een complexe ambitie", realiseert Millekamp zich. "Maar ik hou van kleine stapjes. Die kun je vaak snel en gemakkelijk zetten en met veel kleine stapjes kom je uiteindelijk ook waar je wilt zijn."
Geert Millekamp is op 1 september gestart als regiodirecteur en de eerste weken zijn hem goed bevallen. Hij is enthousiast over de betrokkenheid die hij in Westland aantreft. "Samenwerken en samen werken lijkt hier in de genen te zitten", constateert hij.