The BlueBirds beklimmen op zaterdag 20 oktober de  bühne van WestlandTheater De Naald. Aanvang: 20.15 uur. Kaarten kosten 22,50 euro. Foto: (PR)
The BlueBirds beklimmen op zaterdag 20 oktober de bühne van WestlandTheater De Naald. Aanvang: 20.15 uur. Kaarten kosten 22,50 euro. Foto: (PR) Foto:

The BlueBirds brengen ode aan de Americana

Naaldwijk - Tijdens de Voorproeverij in mei gaven ze al een stevig visitekaartje af en op zaterdag 20 oktober beklimmen ze opnieuw de bühne van WestlandTheater De Naald: The BlueBirds. Een gedeelde voorliefde voor Country bracht de zangeressen Elske DeWall, Krystl en Rachèl Louise in 2017 samen. Inmiddels timmert de gelegenheidsformatie hard aan de muzikale weg. "We zijn lekker bezig", beaamt Krystl, aanstichter van de samenwerking.

"Alle puzzelstukjes lijken op z'n plek te vallen", zegt de 35-jarige blondine enthousiast, die in 2010 doorbrak met het nummer Golden Days. Individueel hebben Krystl, Elske DeWall en Rachèl Louise alle drie hun sporen verdiend in de vaderlandse muziekscene, op persoonlijke kracht, talent en door hard werken. Nu trekken ze als countrytrio tot eind december langs de theaters. Een marathon van 42 shows door heel Nederland. "Drie tot vier keer in de week zijn we samen op pad. Dat gedeelde leven bevalt trouwens goed. We hebben veel steun aan elkaar en liften elkaar up als dat nodig is."
Hoewel de solocarrières momenteel even op een wat lager pitje staan, wordt er door de meiden nog wel degelijk individueel muziek gemaakt. "We vinden het belangrijk om dit ernaast te blijven doen."
Het plan om de krachten te bundelen kwam zo'n twee jaar geleden bij Krystl opborrelen na het afronden van haar eigen theatertournee. "Het moment dat het bewustzijn van het zwarte gat doordrong", vertelt ze met een lach. Country was altijd een onbeantwoorde liefde van Krystl en ze vond het dan ook de hoogste tijd voor concrete stappen. "Ik dacht gelijk aan Elske. We hadden al eens samen geschreven en toen ik haar belde bleek ze een soortgelijk idee te hebben."
Het trio werd gecompleteerd met ex-3FM Serious Talent Rachèl Louise. "Rachel is half Amerikaans en is opgevoed met countrymuziek. Bovendien klikte het gewoon heel goed." Onder het mom 'iets samen doen en kijken waar het schip strandt' was The BlueBirds geboren. De naam is afgeleid van het bekende BlueBird Café in Nashville, dé plek waar je moet zijn als je het als countryartiest wilt maken. Het illustere muziekcafé vormt ook het decor voor de populaire dramaserie Nashville, waarvan Krystl, Elske en Rachèl groot fan van zijn. "Het is een soapachtig verhaal. Een soort Goede Tijden, Slechte Tijden, maar met echt ontzettende goede songs er in", legt Krystl uit.
Geïnspireerd door deze hitserie en het album 'Trio' van Dolly Parton, Linda Ronstadt & Emmylou Harris brengen The BlueBirds een ode aan de Americana. Ze bedienen zich van meesterwerkjes van Dixie Chicks, Dolly Parton, June Carter en Tammy Wynette, natuurlijk met hun eigen sound. Daarnaast zingen ze eigen songs, driestemmig en persoonlijk, zoals dat hoort in dit genre. Op 21 september lanceerde de groep haar debuutalbum 'Sisters'. "Een jaar na onze eerste single hadden we zoveel materiaal geschreven dat we dachten: 'we gooien er gewoon een album uit'."
Het album is geproduceerd door JB Meijers en Matthijs van Duijvenbode en bevat de singles 'Nothing On Me', 'Famous' en 'Sisters'. Onlangs verscheen hun nieuwe single 'Money', dat zich het best laat omschrijven als 'country met een poppy randje'. Het is een album geworden met eigen composities en één cover van Trio als eerbetoon aan hun country heldinnen. De meeste van de nummers zijn ook autobiografisch en gaan over persoonlijke gebeurtenissen in hun turbulente levens. "Het is ons verhaal. We hebben alle drie op liefdesgebied veel meegemaakt. Het gaat veel over mannen, maar met een knipoog. Het is niet al te zwaar op de hand."
De meiden besloten om het heft in eigen hand te nemen en alles helemaal zelf te doen. "Zaken goed regelen 'aan de achterkant' is best nog wel een dingetje", bekent Krystl. "Maar het is nu zó van ons."
The BlueBirds doet van zich spreken. Met hun optredens bij RTL Late Night en Linda's Zomerweek maakten ze indruk. Ook speelde het trio in het voorprogramma van Sting, op festivals als Concert at See en stonden ze in een uitverkocht Paradiso. Nu zoeken de meiden de intieme sfeer van het theater op. "Het één is niet persé leuker dan het ander. In het theater krijgt muziek alle ruimte. Dat is heel tof!"