De Westlandse Huistest maakt ouderen bewust van hun woonsituatie. Foto: (PR)
De Westlandse Huistest maakt ouderen bewust van hun woonsituatie. Foto: (PR) Foto:

Huistest: gezond oud worden in eigen huis

Monster - De levensverwachting van Nederlanders neemt verder toe en ouderen leven gemiddeld langer zonder lichamelijke beperkingen. Dat blijkt uit een projectie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De verwachting van de overheid is dat 65-plussers langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Maar dat gaat niet vanzelf, daar moet tijdig over worden nagedacht. Binnen de gemeente Westland zijn er vrijwillige woonadviseurs actief, die gratis advies op maat geven.

"De meeste mensen willen, wanneer ze ouder worden, gewoon blijven wonen in hun huidige woning", zegt Yvonne van Vliet namens Vitis Welzijn. "Door de veranderde regelgeving bestaat het verzorgingshuis eigenlijk niet meer. De overheid wil dat mensen zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen welzijn en leefomgeving. Er zijn veel slimme oplossingen om zelfredzaamheid te vergroten en de veiligheid in huis te verbeteren. Zodat een huis zo lang mogelijk een thuis kan blijven."
Kan ik in mijn huidige woning ook in de toekomst op een plezierige manier zelfstandig blijven wonen en daarbij de ondersteuning krijgen die nodig is? Om onder andere antwoord te geven op die vraag is de Huistest ontwikkeld. "De Huistest is een landelijk initiatief. Het is een test waarmee ouderen hun eigen woning kunnen checken op mogelijke verbeterpunten. De test wordt online ingevuld via www.mijnhuisopmaat.nl of samen met een vrijwilliger tijdens een huisbezoek. Na het invullen van de test krijgt de bewoner een woonadviesrapport met alle verbeterpunten en concrete oplossingen waarmee de bewoner aan de slag kan gaan."
Veel aanpassingen zijn relatief eenvoudig en goedkoop te realiseren, geeft Van Vliet aan. "Denk aan een tweede trapleuning voor meer houvast of meer en betere verlichting om val- en struikelpartijen te voorkomen of een rookmelder om brand op tijd op te merken en snel te kunnen handelen."
Een huisbezoek duurt ongeveer een uur. Het opstellen van een advies duurt ook een uur. Een grote groep senioren wil pas geïnformeerd worden over het aanpassen van de huidige woning of deze comfortabeler maken met behulp van nieuwe technologieën als zij problemen met de gezondheid ervaren, weet Van Vliet. "Ze komen pas in actie op het moment dat ze gebreken krijgen of als er ongelukken gebeuren."
Volgens Van Vliet is het verstandig om tijdig en adequaat te anticiperen op het ouder worden. Ook qua huisvesting. "Dat voorkomt acute haastklussen, persoonlijk leed en vergroot het woon- en leefplezier. Een woning die nu nog goed past, kan na toenemende zorgbehoefte na verloop van tijd niet meer geschikt zijn."
Voor meer informatie:
info@huistestwestland.nl