De Nationale Ombudsman, Reinier van Zutphen, helpt bij klachten over overheidsinstanties. Foto: (Thierry Schut)
De Nationale Ombudsman, Reinier van Zutphen, helpt bij klachten over overheidsinstanties. Foto: (Thierry Schut) Foto:

Westlanders leggen klachten voor aan ombudsman

Naaldwijk - De Nationale Ombudsman, Reinier van Zutphen, bracht donderdagochtend een bezoek aan Westland. Hij kwam samen met zijn collega's praten met inwoners om van hen te horen waar zij tegenaan lopen bij de overheid. Het bezoek aan onze gemeente maakte onderdeel uit van een driedaagse tour door de provincie Zuid-Holland.

"We moeten als instituut echt laten zien dat we er zijn voor mensen. Dichtbij bij huis", stelt Van Zutphen. In een pop up-huiskamer op de parkeerplaats nabij het busstation aan de Verdilaan in Naaldwijk ontving het team van de Nationale ombudsman burgers die zich op enigerlei wijze benadeeld voelen door bijvoorbeeld de gemeente, UWV of de politie. Onder het genot van een stroopwafel - deze staat symbool voor het stroperige contact tussen burger en overheid - legde een handje vol mensen vragen en klachten voor aan de onafhankelijke instantie.

Onbehoorlijk optreden
Na Limburg, Noord-Holland, Utrecht, Drenthe, Noord-Brabant en Overijssel was Zuid-Holland de zevende halte van de provincietour door Nederland. De Nationale ombudsman beschermt burgers tegen onbehoorlijk overheidsoptreden. Dat doet hij door klachten van burgers te behandelen en overheidsinstanties uitleg te geven over hoe ze moeten handelen. Ook kan hij een onderzoek starten op eigen initiatief.