Rob en Marian Notebaard uit Honselersdijk runnen de Stichting Olifant Adopteren. Tekst: (Rianne Dekker). 
Foto: (PR)
Rob en Marian Notebaard uit Honselersdijk runnen de Stichting Olifant Adopteren. Tekst: (Rianne Dekker). Foto: (PR) Foto:

Olifant Adopteren geeft jumbo's dierwaardiger bestaan

Honselersdijk - De hele maand september konden bij Jumbo Kwintsheul statiegeldflessen worden ingeleverd voor een goed doel: het onderhouden van mishandelde olifanten in Thailand. Wie niet in die supermarkt hoefde te zijn, maar toch zijn lege flessen wilde doneren, kon terecht bij Rob en Marian Notebaard uit Honselersdijk. Zij runnen de Stichting Olifant Adopteren, en gebruiken de opbrengst van deze actie voor hun streven de jumbo's een dierwaardige manier van leven te bieden in het Thaise Elephant Nature Park.

Wie hun woning aan de Uilehorst binnenstapt, ziet aan de subtiele aanwezigheid van beeldjes, dat de olifant een belangrijke plaats in het bestaan van de Honselersdijkers inneemt. Ze komen al 25 jaar in Azië. "Het begon met het bezoeken van een goede vriend, die daar woonde en werkte. Hij is inmiddels terug, maar wij komen er nog steeds", lacht Rob. Op een trip in Thailand namen de twee kennis van een opvangpark voor mishandelde en verwaarloosde olifanten, het Elephant Nature Park. "De definitieve click met olifanten is daar ontstaan", aldus Marian. "We hadden al eens iets gelezen over dit park en via de website een olifant geadopteerd. De Stichting Bring The Elephant Home was speciaal daarvoor in het leven geroepen. Een jaar of twaalf geleden kwamen wij de oprichtster, een Nederlands meisje, daar tegen en brachten ter sprake dat we een olifant hadden geadopteerd, maar er daarna eigenlijk niets meer van hoorden. Toen heeft ze ons gevraagd of wij het adoptieprogramma handen en voeten zouden willen geven".

Eigen stichting
Aldus geschiedde. Via het programma gingen de twee zich ook meer bezig houden met bestuurszaken. Zo was Rob zo'n zeven jaar actief als voorzitter van de stichting. Een jaar of twee geleden stond het echtpaar voor een nieuwe uitdaging. Rob: "De Stichting Bring The Elephant Home gaf aan zich meer te willen gaan focussen op wilde olifanten in Zuid-Afrika en Thailand. Deze worden bedreigd door bijvoorbeeld boskap en ivoorhandel. Maar na het aanschrijven van mensen met de vraag welke optie men wilde steunen, kwam toch naar voren dat een aantal nog steeds de olifanten in het adoptiepark wilde supporten. Wij hebben toen besloten daarvoor een eigen stichting op te richten". De Stichting Olifant Adopteren was hiermee een feit, en in goed overleg met Bring The Elephant Home werden de donateurs omgeschreven.
Rob en Marian proberen twee keer per jaar het opvangpark in Thailand, waar zo'n zeventig olifanten verblijven, te bezoeken, en zo de adoptie ouders te kunnen updaten over het wel en wee van hun olifant. "Dit gaat via internet of per post, en op Facebook proberen we wekelijks iets te schrijven", aldus Marian. "Iedere olifant heeft daar zijn of haar eigen verzorger, de mahout. Die verricht kleine medische handelingen, geeft ze eten, gaat met ze zwemmen. Zo krijgen ze na een tijd het vertrouwen in de mensheid terug, ze zien dat er mensen zijn die wél goed voor hen zijn".
Wat richt die mens dan precies aan bij deze in het wild behorende beesten, dat het vertrouwen zo schaadt? Het echtpaar doet verslag. "De olifanten worden ingezet voor het amusement van de mens, bijvoorbeeld in het circus of als toeristische attractie. Hiertoe worden ze al op jonge leeftijd weggehaald bij hun moeder. Om hun wil te breken, worden ze mishandeld. Bijvoorbeeld door middel van 'Pajaan'. Ze worden dan in een krat gezet zonder eten en drinken. Of men maakt ze blind, stookt vuurtjes onder hun buik of prikt hen met stokken". Buiten deze mishandelingen kunnen de olifanten ook verwond worden door het stappen op een landmijn of door vallende boomstammen vanwege illegale boskap.
In het Elephant Nature Park kunnen deze voor het leven getekende dieren uiteindelijk een waardig leven leiden tot ze hun laatste set tanden en kiezen verliezen, waardoor ze uiteindelijk niet meer kunnen eten (een olifant wordt 60 tot 80 jaar oud en krijgt in die tijd zeven keer tanden en kiezen, red.). Volgens Rob en Marian lopen er sowieso nog 2000 schrijnende gevallen rond die rijp zijn voor het park. Werk aan de winkel dus voor de toekomst.
Bekijk voor meer informatie:
www.olifant-adopteren.nl