Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Ook in Westland wordt hier aandacht aan besteed. Foto: (PR)
Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Ook in Westland wordt hier aandacht aan besteed. Foto: (PR) Foto:

De Maand van de Geschiedenis: thema Opstand

Westland - Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste historische evenement van Nederland. In 2018 staat het thema 'Opstand' in de schijnwerpers en het Historisch Archief Westland doet mee.

In de Maand van de Geschiedenis vindt de nationale verkiezing van meest bijzondere archiefstuk plaats. Er zijn dit jaar meer dan veertig historische juweeltjes ingestuurd die met elkaar de strijd aan gaan voor de titel 'Het Stuk van het Jaar'. Bij het zoeken naar een archiefstuk dat aansluit op het thema 'Opstand' stuitte het Historisch Archief Westland op een ludieke wijnfles met een opstandig etiket. Het etiket verwijst naar de dreigende annexatie van een stuk grondgebied van Wateringen door Den Haag in 1993. Stemmen kan via de website
www.stukvanhetjaar.nl

Archeologiedagen
De Archeologiedagen starten op vrijdag 12 oktober om 10.00 uur in het Pleincentrum naast Bij5 met de opening door wethouder Piet Vreugdenhil en een lezing over de opgravingen die vorig jaar uitgevoerd zijn in het Wilhelminaplein door Jorrit van Horssen van Archeologie Delft. Hier staan tot 16.00 uur informatiepanelen over de opgravingen. Op het plein zijn de vindplaatsen gemarkeerd. Op zondag 14 oktober staat het Westlands Museum in het teken van de archeologie.
De Historische Informatiemarkt
Zaterdag 13 oktober van 10.00 tot 16.00 uur is in de hal van het gemeentehuis aan de Verdilaan in Naaldwijk de Historische Informatiemarkt. In de publiekshal en de leeszaal presenteren de Westlandse historische verenigingen, werkgroepen en musea zich en kan men informatie krijgen over de historie van de Westlandse dorpen, stambomen en ons waardevolle erfgoed. Er zijn nieuwe en tweedehands boeken te koop. Elk uur is er een rondleiding in de kluis.
Voor Kinderen
Tijdens het Historisch Weekend op 12, 13 en 14 oktober kunnen kinderen buttons verdienen. Zo kunnen ze op vrijdag 12 oktober meedoen aan een quiz. Verder is er in het Pleincentrum (naast de kerk) informatie te vinden over alles wat er door archeologen gevonden is.
Op zaterdag 13 oktober is in de hal van het gemeentehuis van alles te doen rondom het thema 'Ridders'. Aan de Verdilaan staan riddertenten opgesteld waar het leven in de Middeleeuwen wordt nagebootst. Kinderen kunnen met een lakstempel zelf een envelopje verzegelen en hoge torens bouwen van archiefdozen. Deelnemen aan een les geheimschrift kan ook. Daarmee is een tweede button te verdienen.
Op zondag 14 oktober is in het Westlands Museum te zien hoe vuur gemaakt kan worden zonder lucifers. Tevens kunnen de kids munten zoeken met een metaaldetector en scherven lijmen tot een kruik. Zelf een vondst gedaan? Neem het stuk dan mee. Een expert zit klaar om er naar kijken.