Jacqueline de Haan, coördinator Wooncoach (r), benadrukt het belang van 'preventief' inschrijven bij Woonnet-Haaglanden. Foto: (WB)
Jacqueline de Haan, coördinator Wooncoach (r), benadrukt het belang van 'preventief' inschrijven bij Woonnet-Haaglanden. Foto: (WB) Foto:

Wooncoach Vitis Welzijn ondersteunt klemzitters

Monster - Waar moet je heen als je in scheiding ligt en de sfeer in de echtelijke woning om te snijden is? Wie veel verdient kan zelf iets nieuws kopen, wie minder te besteden heeft, is aangewezen op het woningzoekende-systeem. Ans is zo'n 'spoedzoeker' op de woningmarkt. Zij heeft snel vervangende woonruimte nodig. Maar het vinden van een betaalbaar huis in Westland is bepaald geen sinecure. Al enige tijd zit ze met de handen in het haar. Daarom heeft Ans de hulp ingeroepen van de Wooncoach.

Wie in Westland op zoek is naar een sociale huurwoning (tot 711 euro per maand), heeft geduld nodig. De wachttijden voor sociale huurwoningen blijven oplopen. De wachttijd in Haaglanden bedroeg begin 2018 gemiddeld 2,8 jaar. Ans heeft door een verandering in de persoonlijke levenssfeer een nieuw dak boven haar hoofd en dat van haar zoon nodig. Maar omdat ze geen 'schrijnend' geval is, moet zij zelf op zoek naar een oplossing voor haar woonprobleem. Bij familie of vrienden (tijdelijk) bivakkeren is in haar geval geen optie, dus heeft ze al haar hoop gevestigd op een sociale huurwoning via Woonnet-Haaglanden. Op deze website staat het gezamenlijke woningaanbod van vijftien regionale woningcorporaties. Haaglanden kent één woningmarkt en één systeem om woonruimte te verdelen voor huurwoningen. Voor woningzoekenden is één inschrijving dus geldig in de hele regio. Er komen relatief weinig sociale woningen vrij. Mensen die iets te veel verdienen voor een gesubsidieerde woning verhuizen niet, omdat ze nauwelijks een alternatief hebben. Vorige week werden er in regio Haaglanden voor Ans slechts drie woningen aangeboden. Wat het er zeker niet makkelijker op maakt, zijn de vele voorrangsregelingen en uitzonderingen, die de volgorde op basis van inschrijfduur doorkruisen. Ruim tien jaar geleden schreef Ans zich uit voorzorg in, zodat ze eerder aan de beurt zou zijn wanneer ze er wél aan toe zou zijn om te verhuizen. Ondanks de opgebouwde inschrijfduur, mag ze aansluiten in een lange rij wachtenden. Ze is bepaald niet de enige die in deze situatie zit. Ze maakt deel uit van een groep woningzoekenden die klem zit op de woningmarkt. Speciaal voor hen heeft Vitis Welzijn afgelopen maart de dienst Wooncoach in het leven geroepen. De Wooncoach is met name bedoeld voor kwetsbare inwoners van Westland. Jacqueline de Haan, coördinator Wooncoach: "Onze vrijwillige wooncoaches bieden een luisterend oor en ondersteunen woningzoekenden in hun zoektocht naar een woning. Ze helpen woningzoekenden optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden die er zijn. Ze adviseren hoe slim te reageren via het woningzoekendensysteem. Ze helpen een woningzoekende bij het afwegen van de voor- en nadelen. Een deel van de vragen kunnen zij meteen beantwoorden. Bij complexe vragen kan het zijn dat er doorverwezen wordt naar ervaren professionals." Vrijwillige wooncoaches van Vitis houden elke dinsdag en woensdag inloopspreekuur. Locatie: Prins Bernhardstraat 5a in Naaldwijk. Het spreekuur is van 9.30 tot 11.30 uur.