Che durft het aan om kritiek te hebben op Evita.
Che durft het aan om kritiek te hebben op Evita. Foto: M. de Haas

Criticaster Che steelt de show bij Evita

Het toneel is donker. We bevinden ons in Argentinië, waar het verdriet toeslaat op het moment dat de persvoorlichter het overlijden bekend maakt van Evita Perón.

De musical van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice neemt ons mee terug in de tijd. Naar het moment dat Eva Duarte besluit om de armoede en uitsluiting als onecht kind achter zich te laten en probeert om in Buenos Aires als actrice naam te maken. Brigitte Heizer die de rol van Evita vertolkt, laat het publiek kennis maken met de ambitieuze Eva die mannen gebruikt om haar doel te bereiken.

Tijdens een inzamelingsactie ontmoet ze kolonel Juan Perón. Evita verovert niet alleen het hart van Perón , maar ook van zijn onderdanen. Argentina's lieveling kan bij het volk niks verkeerd doen. De elite denkt er anders over, maar er komt een nieuw Argentinië. Een Argentinië waar Eva haar stempel op drukt. Alleen jammer dat het Zuid-Amerikaanse temperament niet volledig tot zijn recht komt in de groepsnummers. Ook de militaire dictatuur wordt niet sterk neergezet, terwijl dat wel een deel van Eva's leven was.

Hoewel Heitzer de ambitieuze Evita geloofwaardig neerzet, laat het te harde geluid haar bij tijd en wijle schel klinken. Uitblinker in deze voorstelling is René van Kooten, die het doen en laten van Evita observeert, bekritiseert en absoluut geen commentaar schuwt.