Help de redactie met het maken van een krant die al het nieuws uit Nissewaard brengt.
Help de redactie met het maken van een krant die al het nieuws uit Nissewaard brengt. Foto: Madeleine de Haas

Hoe komt de krant tot stand?

De redactie doet haar best om iedere week een gevarieerde krant op de mat te laten vallen. Dat kan alleen met behulp van de lezers. Wij zijn dan ook blij met redactionele bijdragen, maar daarvoor gelden wel de volgende richtlijnen:

Artikelen mogen maximaal 300 woorden bevatten en dienen als word bestand te worden aangeleverd.Teksten kunnen geredigeerd en/of ingekort worden.

Vergeet bij de rubriek lezers schrijven niet uw naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres te vermelden. Anonieme bijdragen of fictieve namen worden niet geplaatst. De mogelijkheid bestaat wel om onder 'naam en adres bij de redactie bekend' te schrijven.

Foto's dienen als jpg bestanden aangeleverd te worden met een minimale resolutie van 1 Mb. Foto's voor plaatsing in de krant dienen 'liggende' foto's te zijn. De foto's dus niet in uw document opnemen of in uw mailbericht plaatsen.

Foto's voor de rubriek Foto van de Week dienen minimaal 8 Mb te zijn. De foto's die gebruikt worden voor de kalender worden immers op groter formaat afgedrukt.

De redactie kan artikelen zonder opgaaf van redenen weigeren.

Niet alles kant geplaatst worden
Iedere week komen er honderden berichten binnen in de mailbox. Enkel een deel ervan kan geplaatst worden in de papieren krant.

U organiseert een evenement dat u onder de aandacht wilt brengen van de inwoners. Het evenement is immers pas een succes als er ook bezoekers komen.U stuurt een tekst in naar de krant en wacht vol verwachting op de eerstkomende krant, want daar moet het in staan. Vervolgens komt de teleurstelling, want de tekst waar u zoveel tijd ingestoken heeft, staat er niet in.

Dat is geen onwil van de redactie. Als redactie willen we het liefst alle berichten die binnen komen een plekje geven in de krant, maar daar hebben we niet genoeg pagina's voor. Het aantal pagina's van de krant wordt bepaald aan de hand van de advertenties. Met de opbrengt van deze advertenties wordt de krant betaald; Groot Nissewaard is immers een gratis huis aan huis krant.

Bij het opmaken van de krant wordt er eerst gekeken naar betaalde berichten, de zogeheten commerciƫle teksten en teksten die geschreven zijn door de redacteuren. Vervolgens worden de binnengekomen berichten verdeeld. Het is dus zaak om op tijd uw bericht in te sturen en niet te wachten tot vlak voor de deadline. Hoe eerder een bericht binnen is, hoe meer kans u maakt dat het geplaatst wordt.

Agenda
Evenementen worden daarnaast opgenomen in de online agenda. U kunt voor deze agenda ook zelf uw activiteiten via de website aanmelden. Na controle en eventueel herschrijven van de tekst door de redactie komen de activiteiten in de agenda te staan. Let op dat dit enkel geldt voor activiteiten. Zoekt u leden voor uw vereniging, dan moet u die oproep via de mail naar de redactie sturen.

Verslaggeving
De redactie doet verslag van de activiteiten van het college en bezoekt evenementen. Regelmatig krijgen we de vraag om bij een school of wijkvereniging langs te komen om verslag te doen van een activiteit. Soms kan dat, soms ook niet. De redactie bestaat op dit moment uit twee redacteuren en wij kunnen gewoon niet overal bij aanwezig zijn, afgezien van het feit dat er ook niet voor ieder verslag ruimte is in de krant. We moeten dus keuzes maken. Maar het staat u uiteraard vrij om een tekst in te sturen. Is er in de krant geen ruimte, dan plaatsen we uw bericht op onze website.

Lezersacties
Met z'n allen maken we zo een leuke krant met dito website. En om u te belonen, hebben we regelmatig lezersacties. Lees alleen die acties altijd goed door. Soms is het een like en deel actie op Facebook, een andere keer moet u een mail sturen om kans te maken op kaarten. Reageren op Facebook heeft dan geen zin, want de winnaars worden gekozen uit de binnengekomen mailtjes.