Marina en Freek zijn al 60 jaar een paar. Foto: Anita Tempelman
Marina en Freek zijn al 60 jaar een paar. Foto: Anita Tempelman Foto: Anita Tempelman

Liefde op het eerste gezicht

Spijkenisse – Op 23 oktober was het 60 jaar geleden dat echtpaar Van Gogh-Valk elkaar in Rotterdam het ja-woord gaf. Burgemeester Veldhuijzen ging bij het diamanten bruidspaar op de koffie om hen te feliciteren.

Marina en Freek waren nog maar 14 en 17 jaar jong toen ze elkaar 's zomers tijdens dansles ontmoetten. 'Ik zag haar en was gelijk verkocht.', vertelt de inmiddels 82-jarige Freek. De aantrekkingskracht bleek wederzijds; nog diezelfde avond bracht Freek Marina op de fiets naar huis. De verkering was eerst stiekem omdat Marina nog maar 14 was. Toen ze haar moeder op de mouw speldde dat ze naar het kerstbal van de dansschool ging, kreeg deze argwaan. Er bleek helemaal geen kerstbal te zijn. 'Op 2e Kerstdag stond m'n moeder bij Freek's ouders op de stoep om te vertellen dat onze verkering uit moest zijn. Maar Freek vertelde dat het serieus was en hij ook al kaartjes voor de bioscoop voor ons had gekocht', vertelt Marina (79). Vijf jaar later werd er getrouwd.

Eerst werd ingewoond bij de grootouders van mevrouw Van Gogh. Daarna betrok het jonge stel een zolderkamer aan de Dordtselaan en al snel werd hun eerste dochter geboren. 'Die zolderkamer was zo klein dat eerst het bed moest worden ingeklapt voor de deur open kon.' Vrij snel daarna verhuisde het jonge gezin naar Hoogvliet, waarna hun tweede en derde dochter werden geboren. Marina werd kapster en werkte totdat ze trouwde in diverse kapperszaken. Freek volgde de ambachtsschool en de opleiding tot bankwerker. Hij ging aan de slag bij scheepswerf Piet Smit en vervolgens werkte hij bij een bedrijf dat scheepsmotoren bouwde. Toen hij 19 was ging hij varen bij Maatschappij Vrachtvaart. Hij voer o.a. naar Zuid-Amerika. 'Na een jaartje ontving ik een brief van Marina's moeder die me vroeg om het varen vaarwel te zeggen. Marina vond het helemaal niks dat ik zo lang weg was.'

Meneer Van Gogh ging vervolgens als operator bij Shell aan de slag. Hij werkte er bijna 40 jaar en is inmiddels alweer zo'n 23 jaar gepensioneerd. Hij werd verschillende keren uitgezonden o.a. naar Soedan, Saoedi-Arabië en vier jaar naar Maleisië. 'Daar gingen m'n vrouw en onze drie dochters ook mee naar toe en onze jongste dochter werd er geboren', aldus meneer Van Gogh. Toen de jongste zes weken was keerden ze terug naar Nederland waar ze in Spijkenisse-Noord gingen wonen. Marina en Freek tennisten graag. Zij heeft schilderen als hobby, hij zingt in een shantykoor. Vakanties met de kinderen gingen naar verre en minder verre oorden, zoals Ceylon, Rusland en Zwitserland. Tegenwoordig trekken ze er nog graag op uit met hun camper.

Het paar heeft inmiddels 10 klein- en negen achterkleinkinderen. Op hun diamanten trouwdag, had hun kleinzoon wel een heel leuke verrassing: hij vertelde dat er een tiende achterkleinkind op komst is. Nog altijd zijn de twee gek op elkaar. 'We zijn nog steeds verliefd'.