Monumenten mogen best vaker open zijn.
Monumenten mogen best vaker open zijn. Foto: Foto: Foto-Ok.nl

Meeste inwoners tevreden over evenementen

Het Burgerpanel van Nissewaard is volop actief. Er zijn rond de 300 leden aangesloten. Iedereen vanaf 16 jaar kan via dit panel zijn of haar mening geven over actuele thema's in de gemeente.

Kortgeleden hebben we vragen gesteld over de evenementen in Nissewaard.

Genoeg evenementen
Nissewaard kent veel evenementen, zowel groot als klein. Voor 43% van de respondenten is het aantal evenementen precies goed, terwijl 39% vindt dat er wel wat meer georganiseerd mag worden. Vooral grotere festivals die niet aan aantal gebonden zijn en die plaatsvinden op een locatie waar de toestroom van bezoekers weinig tot geen overlast oplevert.

Centrum
De locatie is afhankelijk van de inhoud van het evenement, maar 60% is van mening dat het centrum van Spijkenisse de plek is waar het evenement plaats moet vinden. Het buitengebied (38%) en de sportvelden (24%) zijn goede alternatieven. Echter met betrekking tot het buitengebied zijn er ook tegenstanders. 'Je maakt dan meer kapot dan wenselijk is voor 1 tot 4 dagen 'plezier'', geeft een van de deelnemers aan. 'Buitengebied is een no-go, parken voor mij ook zeker niet. Dat zijn rustgebieden met veel verschillende dieren, Hou Hekelingen, parken zoals Vogelenzang en Brabant alsjeblieft vrij van deze herrie. Centrum is leuk met de samenwerking met de horeca.' Een andere paneldeelnemer mist parken met mooie gazons en bloemenborders, waar je een boek kunt lezen of van klassieke muziek kunt genieten.

Meer muziek
Een kwart van de respondenten vindt dat er meer aandacht mag zijn voor muziek, maar ook meer braderieën zijn welkom, maar dan niet meer de standaard winkelverkopers. Streek- en cultuurmarkten, maar ook oude ambachten, een leuk cultuurfestival, veganfood festival of een spirituele beurs worden genoemd als aanvulling op de evenementen. Daarnaast moet er ook aandacht zijn voor evenementen op het water. Als voorbeeld wordt het bootje varen in Breda genoemd, dobberen door de singels van Breda op je opblaaskrokodil- of flamingo.

SpijkenisseFestival
Het SpijkenisseFestival duurt volgend jaar vier dagen. 32% van de respondenten denkt daar neutraal over, 33% is het er (zeer) mee eens, 28% is het (zeer) oneens met de uitbreiding. De meningen ontlopen elkaar dus niet veel. De voorstemmers vinden wel dat er op de pleinen dan andere muziek moet worden gebracht, b.v. reggae. En misschien moet het wel uitgroeien tot een week. 'Maak er een extravaganza van. Heel de week theater muziek en andere entertainment.' Een andere locatie zou wel aan te bevelen zijn, omdat er op bepaalde momenten geen entree met mogelijk is omdat de locatie vol is. Aan de andere kant is een festival verspreid over de hele stad nog altijd een veel gehoorde wens. Zo is immers destijds het Binnenstadsfestival begonnen. Tegenstanders stellen dat het festival lang genoeg duurt. Niet iedereen is blij met de muziek voor de deur, sommigen stellen dat de band die optreden van een bedenkelijk niveau zijn en dat het vooral gaat om zoveel mogelijk bier drinken.

Open Monumentendag
Open Monumentendag is een van de grotere evenementen. Meer dan de helft van de respondenten heeft aangegeven die dag niet bezocht te hebben. Men was op vakantie, werkzaam als verkeersregelaar bij de triathlon of ging naar de Havendagen. Een enkeling gaf aan daar geen informatie over gezien of gelezen te hebben. Die persoon heeft dan helaas de serie in Groot Nissewaard over het hoofd gezien. Immers alle locaties die tijdens Open Monumentendag open zijn, presenteren zich voorafgaand aan de dag in onze krant.Ruim 53% is er voorstander van dat de monumenten niet alleen op zaterdag maar ook op zondag open zijn. De gemeente is te groot om alles op één dag te bezoeken. Zeker gezien de vele evenementen in hetzelfde weekend wordt een tweede openingsdag op prijs gesteld. Sowieso blijkt er veel belangstelling te zijn voor de monumenten want er wordt ook gevraagd om een open dag in het voorjaar en tijdens zomervakanties.