Voorlopig mogen de caravans blijven staan. Foto: Foto-OK.nl
Voorlopig mogen de caravans blijven staan. Foto: Foto-OK.nl Foto: Foto: Foto-Ok.nl

Sinti mogen voorlopig blijven staan

Rotterdam/Spijkenisse - De Rotterdamse rechtbank heeft vrijdag uitspraak gedaan in de zaak die een groep Sinti had aangespannen tegen de gemeente Nissewaard.

De rechter heeft de aanvraag voor een voorlopige voorziening met betrekking tot een stuk grond aan de Clara Visserstraat, toegewezen. De voorziening is aangevraagd door een groep mannen die sinds 1 oktober een stuk grond in die straat geclaimd hebben met caravans.

De groep bestaat uit Sinti zonder vaste woon- of verblijfplaats die graag op een woonwagenstandplaats in Spijkenisse zouden willen staan. Zij hebben geprobeerd zich in te schrijven op een wachtlijst voor de woonwagenlocatie Groenoord maar zij stellen dat dit door de beheerder is geweigerd of dat hen is gezegd dat er geen wachtlijst is.

De mannen wijzen erop dat volgens het Beleidskader gemeentelijke woonwagen- en standplaatsenbeleid van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van juli 2018 gemeenten die een afbouw- of bevriezingsbeleid hebben gevoerd in strijd met de mensenrechten van woonwagenbewoners hebben gehandeld en dat daarom bij behoefte aan standplaatsen een inhaalslag moet worden gemaakt door weer standplaatsen beschikbaar te stellen. Omdat de gemeente Nissewaard volgens de mannen nog niets in die richting onderneemt en er op de groenstrook aan de Clara Visserstraat vroeger drie woonwagenstandplaatsen waren, hebben ze daar hun caravans en vouwwagen neergezet.

Omdat de mannen met hun actie aandacht vragen voor het gebrek aan standplaatsen voor woonwagens in Nederland in het algemeen en in Spijkenisse in het bijzonder en de gemeente wil bewegen uitvoering te geven aan het Beleidskader, ziet de rechter het claimen van de grond als een betoging. Het houden van een betoging is een grond- en mensenrecht en een betoging kan daarom niet zo maar worden verboden. De burgemeester heeft de mogelijkheid om de betoging te verbieden als er sprake is van gezondheidsrisico's of verkeersproblemen, maar daar is hier geen sprake van net zo min als er sprake is van wanordelijkheden. De gemeente heeft aangegeven dat in de buurt van de groenstrook enige overlast door open vuur, muziek en optrekkende motoren wordt ervaren. 'Hoe vervelend dat voor omwonenden ook is, dat soort overlast kan niet worden aangemerkt als wanordelijkheden. Die overlast is dus onvoldoende reden voor beƫindiging van de betoging', aldus de rechter. De groep mag in de caravans blijven tot twee weken na het nemen van het besluit op bezwaar.

De gemeente laat weten de uitspraak te respecteren en tot een goede oplossing te willen komen.