Een stijgende zeespiegel brengt overlast met zich mee als er geen actie wordt ondernomen.
Een stijgende zeespiegel brengt overlast met zich mee als er geen actie wordt ondernomen. Foto: pixabay.com

Voorne-Putten dreigt te verdrinken

Iedereen weet dat de zeespiegel stijgt, maar wat betekent dat voor ons land en dan met name Voorne-Putten?

Bert Broekhuis, oud burgemeester van Bernisse, vertelde leden van de Ondernemersvereniging Nissewaard een uitgebreid verhaal over oorzaak en gevolg.

Moeras
Maar eerst terug in de tijd. Terug naar de oorsprong van Voorne-Putten, dat in de tijd van de Romeinse bezetting een moerasgebied was. De uitdrukking 'alle wegen leiden naar Rome', is er een met een kern van waarheid. De Romeinen legden namelijk veel wegen aan. Wegen zijn belangrijk voor een militair regime om de macht te vertonen, de troepen te verplaatsen.De zeespiegel lag in die tijd twee meter lager dan het land. Grote delen van het huidige Voorne-Putten lagen onder water. Pas na het vertrek van de Romeinen, werd vanuit Brugge begonnen met het inpolderen van het westelijk deel van Nederland. Rond 1573 ontstonden de vaarwegen en werden Brielle en Geervliet belangrijke plaatsen in ons gebied.

Geen beleid
Dijken beschermen het land en haar bewoners tegen overstromingen. Een stijging van de zeespiegel houdt in dat ook de dijken verhoogd moeten worden, wil het achterland veilig blijven. Broekhuis: 'We zitten onder de norm die vereist is. Ruim 12 kilometer dijk moet nog worden aangepakt.' In 'Voorne-Putten houdt het hoofd koel' geven de gemeenten op het eiland hun strategie voor een klimaatbestendig eiland weer. Volgens Broekhuis bevat deze strategie echter geen beleid.

Temperatuurstijging
In 1896 voorspelde Arrhenius al dat bij een toename van de CO2 ook de temperatuur op aarde zou stijgen. Als je het punt bereikt dat de ijskappen smelten, smelt ook de permafrost (toendra). Het nadeel daarvan is dat er dan ook methaan vrijkomt, wat een 24-voudig effect heeft van de CO2. Methaan lost gedurende een periode van 12 jaar op, CO2 blijft 50.000 jaar bestaan. 'We zitten bijna op het hellende vlak. Gaan we glijden, dan glijden we door.' Bij een stijging van één meter, komt Voorne-Putten onder water te liggen. Bij een stijging van zeven tot dertien meter, komt Nederland volledig onder water te liggen.

Probleem wordt onderschat
Volgens Broekhuis onderschat de overheid het probleem en reageert men te laconiek en te traag. Men heeft onvoldoende zicht op de consequenties en neemt tegenstrijdige maatregelen. Zo zijn er drie kolencentrales in bedrijf genomen. Broeikassen moeten rigoureus beperkt worden: alle kolencentrales moeten dicht maar ook veeteelt en landbouw moeten offers brengen. De transportsector moet omschakelen, maar ook vraagt de stijgende zeespiegel om een andere manier van bouwen. 'Een huis bouw je voor 40 jaar. Alleen als je weet dat je huis onder water komt te staan, bouw je het niet op het land. Drijvend bouwen is dan de optie.'

'De maatschappij moet veranderen. We moeten van ego naar eco.' Innovatie en vernieuwingen moeten gestimuleerd worden, er moet een gezonder leefmilieu komen maar we moeten ook openstaan voor nieuwe en andere werkgelegenheid. Al met al een hele opgave waar iedereen de schouders onder moet zetten.