De gemeentepagina heeft een nieuw jasje gekregen.
De gemeentepagina heeft een nieuw jasje gekregen. Foto:

Gemeentepagina moet leesbaar zijn

Het Burgerpanel van Nissewaard is volop actief. Er zijn rond de 300 leden aangesloten. Iedereen vanaf 16 jaar kan via dit panel zijn of haar mening geven over actuele thema's in de gemeente.

Een van de vragen die we tijdens de laatste raadpleging hebben gesteld, ging over de gemeentepagina die om de week in onze krant verschijnt en waarop de gemeente informatie plaatst over evenementen, voorzieningen en gemeentelijke taken.

Rond een kwart van de respondenten leest deze pagina. Opvallend bij de mensen die hem niet lezen is dat ze een nee/nee sticker hebben of überhaupt geen kranten lezen. Die laatste groep heeft liever een mailabonnement.

De meeste lezers, 57%, zijn blijkbaar tevreden over de inhoud van de pagina. Zij hebben geen tips om de pagina te verbeteren. Een kwart heeft wel tips en die gaan vooral over de leesbaarheid van de pagina. De tekst moet meer in Jip en Janneke taal geschreven worden, zodat het voor iedereen te begrijpen is. Ook wil men meer uitleg. Waarom vindt iets op die manier plaats of waarom wordt een bepaald besluit genomen? Een groot deel van de gegeven tips betreffen overigens het beleid van de gemeente. Op die tips komen we op een later moment terug.

Deze week staat er een vernieuwde gemeentepagina in de krant. Met meer aandacht voor de leesbaarheid. Aan u nu de vraag of de gemeente inspeelt op de behoefte aan duidelijke communicatie.

Veel gemeenten plaatsen hun bekendmakingen in een huis-aan-huisblad. Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil deze verplichting om algemene bekendmakingen en mededelingen te publiceren in dag-, nieuws-, of huis-aan-huisbladen schrappen. Volgens staatssecretaris Raymond Knops moeten deze berichten voortaan online worden gepubliceerd. De gemeente Nissewaard doet dat al voor een groot deel met betrekking tot vergunningen, bestemmingsplannen en het voornemen tot uitschrijven van inwoners uit de basisregistratie.

Slechts 16% van de respondenten is het eens met dat voorstel. De meerderheid, 67%, vindt echter dat de publicaties in de krant moeten blijven. Niet iedereen kan met de computer omgaan of wil gebruik maken van internet/social media. 'Dus ouderen zonder PC o.i.d. zijn niet meer belangrijk', 'Er is nog steeds een groep digibeten. Deze mensen zijn aangewezen op de regionale bladen.' Ook stelt een van de deelnemers aan het panel dat hij online al genoeg bijhoudt en voor dergelijke mededelingen niet naar de website van de gemeente wil gaan. 'Door zo'n maatregel wordt de communicatie richting burger slecht of houdt in sommige gevallen op. Betrokkenheid is dan ook weg.'