De ouderen zijn maar wát blij met Tessa. Foto: Foto-OK.nl
De ouderen zijn maar wát blij met Tessa. Foto: Foto-OK.nl Foto-Ok.nl / Rene Bakker

Tessa heeft een passie voor ouderenzorg

Spijkenisse – In woon-zorgcomplex Hart van Groenewoud, werkt stagiaire Tessa van Driel. De achttienjarige studente Maatschappelijke Dienstverlening bij het Zadkine heeft het er erg naar haar zin en denkt als activiteitenbegeleidster voor ouderen haar passie gevonden te hebben.

Twijfelend over welke opleiding ze na de middelbare school zou gaan volgen, zorgde een ongelukje van haar oma ervoor dat ze koos voor een opleiding in de zorg. 'Toen oma van de roltrap viel handelde ik en stuurde anderen die hielpen aan. Dat heeft me aan het denken gezet en doen besluiten om aan deze studie te beginnen.'

Ouderenzorg
Na in haar eerste stage van de driejarige opleiding begonnen te zijn in de gehandicaptenzorg, maakte ze halverwege het eerste jaar de overstap naar de ouderenzorg. Inmiddels is Tessa aan haar tweede stage jaar bij Hart van Groenewoud begonnen en hoopt ze dit studiejaar haar diploma niveau drie te behalen.

Ideeën
Twee dagen per week gaat Tessa naar school en drie dagen werkt ze in de dagbesteding voor ouderen. Ze is een doener en bedenkt en regelt graag activiteiten waarbij ze de ouderen activeert. De jonge stagiaire bruist van de ideeën waarvan ze er velen in de praktijk brengt. 'We lezen voor, lakken nagels, doen geheugentraining, helpen bij de fitness of praten met de mensen over vakantieherinneringen of dingen in de krant en nog veel meer. Daarnaast proberen we als het kan met ze naar buiten te gaan bijvoorbeeld op de duo-fiets of samen ergens koffiedrinken buiten de deur.' Ook werd de zogenaamde mannenmiddag gestart, waarbij kaarten, biljarten en sjoelen op het programma staan.

Uitstapjes
Daarnaast organiseert Tessa regelmatig samen met collega Merel uitstapjes waarbij ze er met een groepje ouderen op uit trekt. 'We hebben een klein oud busje waarmee we een dagje of ochtend op stap gaan. Heel leuk om te doen; de mensen genieten er echt van.' Afgelopen zomer werd bijvoorbeeld een uitstapje naar het strand van Rockanje gemaakt; een schot in de roos naar bleek. 'Al die blije gezichten, daar doen we het voor.' Eerder werden al tripjes ondernomen naar onder andere de dierentuin, De Kuip en Miniworld in Rotterdam. De familiemiddag is ook zo'n geslaagde activiteit en we doen ook mee aan Seniorendag', vertelt Tessa. 'Er zijn hier ook optredens waarbij herkenbare liedjes worden gezongen.'

Zonnetje
Volgend jaar wil Tessa een zogenaamd kopjaar doen om zo niveau vier van de opleiding te behalen en daarna wellicht een Hbo-opleiding sociaal werk. Er bestaan plannen voor een 'Thuis in de wijk' project, een wijkcentrum waar jong en oud samenkomen; ook daar zou Tessa graag aan meewerken. Tessa is als een zonnetje voor de ouderen die ze begeleidt in het zorgcomplex en hoopt dat nog lange tijd te blijven.