Afbeelding
Foto: Foto: Foto-Ok.nl

Woonwagenbewoners eisen standplaats op bij de rechter

Spijkenisse - De bewoners van de caravans in de Clara Visserstraat hebben vorige week bij de rechter aangegeven dat zij een standplaats willen hebben binnen de gemeente. Bij voorkeur de plek waar zij de caravans hebben neergezet, aangezien daar in het verleden familie van hen heeft gestaan.

Alle voorzieningen zoals riolering en elektriciteit zijn voorhanden. Ze mogen er echter niet staan, omdat de bestemming van het terrein groen is en geen bewoning. De gemeente heeft de bestemming een paar jaar geleden gewijzigd, toen het uitsterfbeleid nog van kracht was.

Geen belangstelling
Volgens de advocate van de gemeente kwamen de vakken door natuurlijke omstandigheden leeg te staan en was er geen belangstelling om daar een woonwagen neer te zetten. Deze uitspraak maakte de woonwagenbewoners woedend. Zij stellen dat de bewoners onder valse voorwendselen uit de woonwagens werden gehaald, die daarna met de grijper in de container verdwenen. Niemand wist dat er een plek beschikbaar was. Zij stellen dat er een wachtlijst is, maar dat is bij de gemeente niet bekend. In ieder geval was er volgens een zegsvrouwe van de gemeente op het moment van het wijzigen van de bestemming geen sprake van een wachtlijst.
Groenoord
De gemeente heeft Groenoord aangewezen als plek voor woonwagens. Die locatie heeft men echter overgedragen aan Stavero en daar moeten mensen zich melden als ze een standplaats willen hebben. Alleen verloopt daar het contact niet naar tevredenheid. De woonwagenbewoners voelen zich gediscrimineerd en hebben het idee dat de gemeente het probleem doorschuift naar omliggende gemeenten. 'De gemeente wil gewoon een woonwagenvrije gemeente worden. Vrijkomende vakken worden niet aan mensen op de lijst verkocht maar aan 'gewone' mensen die er een soort vakantiehuisje van maken. ' Volgens de advocate van de gemeente is dat niet het geval. De gemeente wil alleen geen woonwagens in Maaswijk hebben. De wijk is om het kamp heengebouwd, maar e.e.a. past niet meer in de huidige tijd en om die reden is Groenoord aangewezen als locatie en dat zal ook in het beleidskader worden vastgelegd. Wel wordt er gekeken of het aantal van 24 standplaatsen voldoende is of dat er een uitbreiding moet plaatsvinden en zo ja, waar. Volgens de woonwagenbewoners is er in het verleden gesproken over een aantal van 79 plaatsen voor woonwagens.

Geen noodsituatie
Wat de gemeente betreft is er thans geen sprake van een noodsituatie of bijzondere omstandigheden. De mensen hebben er zelf voor gekozen om de caravans daar neer te zetten; ze kunnen ook naar een camping. 'Daar mogen we niet het hele jaar staan en vaak worden we geweigerd omdat we woonwagenbewoners zijn.' De gemeente stelt ook rekening te moeten houden met de beginselplicht en het algemeen belang. Sommige bewoners mogen dan geen problemen hebben met de woonwagenbewoners, anderen hebben er wel een probleem mee. Zij hebben bij de gemeente aangegeven overlast te ervaren.

Uitspraak volgt deze week
De voorzieningenrechter heeft besloten om niet direct uitspraak te doen, maar de zaak te bestuderen en deze week zijn beslissing mede te delen. Mocht de beslissing in het nadeel van de Sinti's uitvallen, dan vragen ze 48 uur om het terrein te ontruimen. Maar ze blijven in Spijkenisse, want hier woont hun familie en gezamenlijk willen ze hun cultuur behouden voor hun kinderen.