Che geeft politiek sociaal commentaar.
Che geeft politiek sociaal commentaar. Foto: M. de Haas

De mythe Evita

Evita Perron, ze was geliefd bij het volk en ze werd gehaat door de elite. Was het een heilige of een hoer? De meningen over haar zijn verdeeld, maar het feit blijft dat men nog altijd geïntrigeerd wordt door de tweederangs actrice die van het platteland naar Buenos Aires trok en het tot presidentsvrouwe schopte.

Veel theaterproducten hebben de musical Evita al op de planken gebracht. Dit seizoen is dat het geval bij De Graaf & Cornelissen Entertainment. Evita stond al lang op het lijstje, zo vertelde producent Hans Cornelissen tijdens de perspreview van de musical in Schiedam, waar de musical vorige week handen en voeten kreeg en de eerste voorstellingen plaatsvonden. De producent heeft eerder Chorus Line en My Fair Lady op de planken gebracht en wil volgende jaar aan de slag met Kinky Boots. Maar eerst Evita. Deze musical is geen kopie van de eerste versie met Elaine Paige. ' We zijn blij dat we een non-replica mogen brengen. Het is een historisch feit en dat kun je niet veranderen, maar verder kun je er wel je eigen draai aangeven.'

Levensverhaal
De musical vertelt het leven van Eva Duarte, die als onecht kind niet meetelde. Met de hulp van een tangozanger komt ze in Buenos Aires terecht. Daar probeert ze haar ambities om actrice te worden waar te maken. Haar leven verandert drastisch als ze kolonel Juan Peron ontmoet. Ze weet hem voor zich te winnen en wordt kort daarna de machtigste vrouw in Argentinië. Op 33-jarige leeftijd overlijdt ze echter aan kanker.
Sterke vrouw
Hans Cornelissen en regisseur Paul van Ewijk zijn van mening dat we leven in een tijd met machtige vrouwen zoals onze koninginnen, Lady Di, Hillary Clinton en Margret Thatcher. Evita ging hen voor in een niet te stuiten ambitie.

Cast
Brigitte Heitzer neemt opnieuw de titelrol voor haar rekening, net als tien jaar geleden toen Evita ook in de Nederlandse theaters was te zien via Stage Entertainment. Zij weet als geen ander de sterke uitstraling van Eva Perron op het podium neer te zetten, met een voortreffelijke zang. Maar ook René van Kooten, die de rol van Che voor zijn rekening neemt, laat horen over een formidabele stem te beschikken als hij op cynische wijze commentaar geeft op wat Evita doet. Deze versie van Evita staat met een uitmuntende cast en een negen man sterk live-orkest garant voor een visueel en muzikaal spektakel.

Kaartverkoop
Evita is vanaf deze week in het theater te zien. De première vindt plaats op 22 oktober in Koninklijk Theater Carré. Diezelfde week, op 24 en 25 oktober staat de musical in Theater De Stoep. De voorstellingen beginnen om 20.15 uur. Kaarten voor de voorstelling kosten € 49,50 en zijn te reserveren via www.theaterdestoep.nl.

Foto's
Kijk op www.grootnissewaard.nl voor meer foto's. Binnenkort verschijnt hier ook de trailer die door de theaterproducent gemaakt is.

Evita ziet een nieuw Argentinië voor zich.