Dit soort beelden zullen we in Nissewaard niet krijgen.
Dit soort beelden zullen we in Nissewaard niet krijgen. Foto: pixabay.com

Geen vuurwerkshow in Nissewaard

Het afsteken van vuurwerk bij de jaarwisseling, is een traditie die behouden moet blijven. Nissewaard wordt geen vuurwerkvrije gemeente. Het is echter wel zaak om overlast te voorkomen.

Een grote vuurwerkshow net als in Rotterdam, zal er in Nissewaard niet komen. De politiek is er duidelijk over, een vuurwerkshow is te duur. En onwenselijk, want Rotterdam ligt immers op dusdanig korte afstand dat je wel heel erg uit moet pakken, wil je dat de inwoners in hun eigen gemeente blijven. Al wil de Christen-Unie er best nog eens over praten. Er worden immers ook kosten gemaakt op het gebied van preventie.

Vuurwerkvrij?
Een vuurwerkvrije gemeente zien de raadsleden evenmin zitten, zo bleek uit het debat dat vorige week plaatsvond in de commissie bestuur. Hooguit vuurwerkvrije gebieden. Daarbij moet gedacht worden aan de omgeving van het ziekenhuis, de kinderboerderij en verzorgingstehuizen. Dat laatste wordt door sommige fracties bestreden, want ook onder de oudere inwoners zijn er mensen die het leuk vinden om naar het vuurwerk te kijken.

Wensballonnen
Boy Wildeboer (PVV) vindt wel dat de vuurwerkverkopers moeten zorgen dat iedereen over een vuurwerkbril beschikt. Hij waarschuwt ook voor het oplaten van wensballonnen. 'Als die richting de Shell vliegen, hebben we een groot vuurwerk voor de buurt.' Volgens burgemeester Veldhuijzen hoeven we daar niet bang voor te zijn.

Aandacht voor honden
De PvdA pleitte tijdens deze vergadering voor een vuurwerkvrij uurtje vlak voor de jaarwisseling, zodat hondenbezitters nog even voor een laatste rondje met hun viervoeter naar buiten kunnen. Kim van de Kant: 'Voor dieren is vuurwerk eigenlijk nooit fijn. Met een vuurwerkvrij uurtje geven we honden nog even wat rust, zodat ze voor hun laatste uitlaatrondje naar buiten kunnen voordat het echte kabaal losbarst.' De burgemeester gaf aan dat hij, ondanks dat hij het idee zou toejuichen, zich er geen voorstelling bij kan maken. Hij zei niet in te zien hoe de gemeente dit zou kunnen bevorderen, behalve door een warme oproep te doen aan de inwoners. Of die oproep effect zou hebben betwijfelt de burgemeester. Op onze facebookpagina kunt u zien hoe de inwoners er over denken.