De boodschap is duidelijk. Foto: Foto-OK.nl
De boodschap is duidelijk. Foto: Foto-OK.nl Foto: Foto: Foto-Ok.nl

Gemeente: 'Claim op grond is onterecht'

Spijkenisse - Vorige week maandag stonden er opeens caravans op een stuk grond aan de Clara Visserstraat in Maaswijk.

De bewoners van deze caravans claimen dat ze recht hebben op de grond, waarop in het verleden woonwagens stonden. De gemeente is het echter niet met ze eens.

Woonwagens
De grond is destijds aangewezen als grond voor woonwagenbewoners. Er waren zes plekken beschikbaar. Inmiddels zijn drie van de zes standplaatsen geruimd en zijn er drie beschikbaar voor bewoning. De mensen die de grond nu hebben geclaimd, menen dat zij recht hebben op de grond waar in het verleden familie van hen stond. Volgens de gemeente heeft de groep de grond, dat gemeentegrond is, geclaimd zonder daar recht op en toestemming voor te hebben. Omdat dit niet is toegestaan, zal de gemeente gaan handhaven.

Uitsterfbeleid van de baan
De gemeente heeft de laatste jaren het beleid gevoerd dat er na ruiming geen nieuwe woonwagens worden toegelaten. Dit beleid is conform het intrekken van de Woonwagenwet in 1999. Onlangs is door het Ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijkrelaties een visie geschreven diet in lijn is met het mensenrechtelijk kader voor de culturele identiteit van Roma, Sinti en woonwagenbewoners. Het ministerie heeft aan gemeenten gevraagd het lokaal gevoerd beleid te toetsen aan deze nieuwe beleidsvisie. De gemeente Nissewaard is hiermee bezig, maar stelt dat vanwege de zorgvuldigheid het beschrijven van de visie enige tijd zal kosten. 'De door de groep mensen uitgevoerde actie is echter nergens op gestoeld. Hiertegen zal conform het geldend handhavingsbeleid passend op worden gereageerd.'

Ontruiming
Een van de mensen die de grond claimt, vertelt op RTV Rijnmond dat zijn oma er ooit stond en door het uitsterfbeleid de plek is komen te vervallen. Nu het uitsterfbeleid van de baan is, claimt hij de grond waar destijds de woonwagen van zijn oma stond. Een woonwagen hebben de claimers niet nodig, het enige wat ze vragen is een stuk grond. Al zouden ze op de vuilnisbelt moeten staan, dat maakt ze niet. Ze willen niet in een standaard woning wonen, maar vinden dat ze als zigeuners recht hebben op een plek voor een woonwagen. Voor deze week stond er een gesprek gepland met de gemeente, die aangegeven had dat de groep het terrein voor het gesprek verlaten moest hebben. Dat waren ze echter niet van plan, omdat ze bang waren bij terugkeer betonblokken op het terrein te vinden. Omdat het terrein niet verlaten was, weigerde de gemeente met de groep in gesprek te gaan. De aangekondigde handhavingsactie werd maandag op het laatste moment afgeblazen. De gemeente wacht de rechtszaak af.