De puzzel van dit technische hoogstandje werd met de in gebruik name voltooid. Foto: Anita Tempelman
De puzzel van dit technische hoogstandje werd met de in gebruik name voltooid. Foto: Anita Tempelman Foto: Anita Tempelman

Nieuw hoofdgemaal Putten in gebruik genomen

Hekelingen - Vorige week woensdagmiddag vond aan de Schuddebeursedijk de officiële in gebruik name van het nieuwe hoofdgemaal Putten plaats.

In september 2016 werd met de bouw gestart. Gemaal Putten vervangt de nabij Simonshaven gelegen gemalen De Biersum en De Volharding die net buiten Hekelingen bij het veer naar Nieuw-Beijerland staat. Beiden zijn aan het einde van hun levensduur.

Waterschap Hollandse Delta
Opdrachtgever voor de bouw is het waterschap Hollandse Delta. Voor de bouw van het nieuwe gemaal op deze plek werd onder andere gekozen omdat zo de nieuwe naar het gemaal toe leidende circa 40 meter brede en een kleine kilometer lange watergang, mooi aansluit op de smallere oude watergang tussen de Garsdijk en 's Landswetering die er al lag. Bovendien is gemaal Putten gesitueerd tussen de oude gemalen die het vervangt.

450 m3 per minuut
Het gemaal heeft een capaciteit van 450 kubieke meter, of te wel 450.000 liter per minuut en is zodoende groot genoeg voor de bemaling van heel Putten. Bij de reguliere bemaling wordt gebruik gemaakt van een pomp die 50 kuub water per minuut kan verplaatsen. De twee grotere pompen, die ieder 200 kubieke meter water per minuut kunnen pompen, zullen alleen worden ingezet bij grote waterval als (veel) meer polderwater richting het Spui moet worden afgevoerd. Hiermee is rekening gehouden met klimaatsveranderingen en de steeds grotere en vaker voorkomende piekbuien.

Vis vriendelijk
De drie pompen zijn visvriendelijk en er is een aparte vishevelleiding aangelegd. Deze maakt het mogelijk dat de vissen niet alleen bij wateruitlaat de polder uitzwemmen maar deze, doormiddel van een puls vis aantrekkende leiding, ook weer de polder inzwemmen. Rijkswaterstaat leverde hiervoor een bijdrage van 275.000 euro. Het verbeteren van de visstand is een van de eisen uit de Europese Kaderrichtlijn Water.

Pronkstuk
De eerste plannen voor de bouw van een nieuw gemaal dateren al van 11 jaar geleden. Allereerst werd een studie opgezet naar wat nodig was en de wensen, richtlijnen en eisen waar het gemaal aan moest voldoen. Zo liggen de buizen die het water vanuit de achterliggende polder door het gemaal het Spui inpompen niet door, maar óver de Spuidijk heen; dit om verzwakking van de dijk te voorkomen. Het nieuwe gemaal is het pronkstuk en afronding van een groot aantal verbeteringen die tegelijkertijd in de waterhuishouding op Putten werden aangebracht. Zo werden bij de aanleg van recreatiegebied De Uytwaayer (tussen Hekelingen en Maaswijk) de sloten aangepast, de watertoevoer naar gemaal Putten verbeterd en gemaal De Vooruitgang (Noordeinde Spijkenisse) gerenoveerd. Verder werden er 18 vispassages in Zuid-Holland gerealiseerd.

10 miljoen
In de tijd van de ruilverkaveling werden door het waterschap wel kleinere gemalen gebouwd maar Putten is het eerste hoofdgemaal dat Hollandse Delta in deze eeuw liet bouwen, vertelde heemraad dhr. Lies Struik tijdens de in gebruik name. 'Het is in ieder geval voor de komende 50 jaar toekomst bestendig.' Ooms Construction voerde het 10 miljoen euro kostende project uit. Wethouder Mijnans roemde de samenwerking tussen het waterschap, Rijkswaterstaat, bouwer en de gemeente Nissewaard, dat er voor gezorgd heeft dat de inwoners van het eiland ook in de toekomst droge voeten blijven houden.

Technisch hoogstandje
Heemraad Struik, mevrouw Santhagens van Rijkswaterstaat, dhr. Philipse van Ooms Construction, wethouder Mijnans en enkele andere nauw bij het project betrokkenen legden ieder een puzzelstuk van een afbeelding van het nieuwe hoofdgemaal. Daarmee werd het technische hoogstandje symbolisch voltooid. Na deze openingshandeling volgde een rondleiding met toelichting voor alle genodigden. Afgelopen zaterdag kon iedereen een kijkje nemen in het nieuwe gemaal. Tijdens deze open dag werden ook rondleidingen en uitleg gegeven.