Foto: Gemeente Nissewaard
Foto: Gemeente Nissewaard Foto: Gemeente

Buurtbemiddeling is voor iedereen

Heb je een conflict met je buren en heb je geen idee hoe je dit zou moeten oplossen? Misschien is buurtbemiddeling dan wel de uitkomst.

Buurtbemiddelaars bemiddelen tussen buren of buurtgenoten die een overlast conflict hebben met elkaar. Zij luisteren naar de verschillende verhalen zonder hierbij een oordeel te geven.

Vrijwilligers
Op dit moment bestaat het team van buurtbemiddelaars in Nissewaard uit acht vrijwilligers. Paula en Elize zijn daar twee van. Paula doet al ongeveer twee jaar vrijwilligerswerk voor buurtbemiddeling. 'Zodra mensen ermee in aanraking komen, vinden ze het prachtig dat buurtbemiddeling bestaat', vertelt zij. 'Door de bekendheid van buurtbemiddeling te vergroten zal de stap om het in te zetten laagdrempeliger worden. Hierdoor zullen inwoners buurtbemiddeling in een vroeger stadium inzetten waardoor het conflict niet escaleert'.

Oplossing ligt vaak voor de hand
Elize vertelt dat de oplossing vaak voor de hand ligt maar dat bewoners het gesprek niet aan durven te gaan. Bij haar laatste zaak wilde de buren er samen goed uitkomen en was er geen sprake van ruzie. Buurtbemiddeling helpt vaak om de onderlinge verhoudingen tussen bewoners te verbeteren.

Uitdaging
'Zodra wij contact zoeken bij de overlastveroorzaker krijgen wij vaak een geïrriteerde reactie. In zulk soort situaties is het altijd een uitdaging om de verschillende partijen mee te krijgen in de bemiddeling', legt Paula uit.

Advies en begeleiding
Soms hebben de partijen verkeerde verwachtingen van de buurtbemiddelaars, zij denken; 'we hebben buurtbemiddeling ingeschakeld, dan lossen de buurtbemiddelaars het wel op'. De buurtbemiddelaars helpen de partijen om het gesprek op gang te krijgen en samen een oplossing te verzinnen. Doordat de oplossing onderling wordt bedacht, is de kans groot dat het probleem zich niet meer voordoet. De buurtbemiddelaars kunnen ook ingezet worden voor advies.

Vragen?
en jij benieuwd of het geen waar jij mee zit in aanmerking komt voor buurtbemiddeling? Ga dan naar www.nissewaard.nl/woonoverlast voor meer informatie. Je kunt hier ook woonoverlast melden.