Frans Meijdam werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Foto: Anita Tempelman
Frans Meijdam werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Foto: Anita Tempelman Foto: Anita Tempelman

Frans Meijdam Koninklijk onderscheiden

Oud-Beijerland - Donderdag werd Frans Meijdam uit Spijkenisse door burgemeester Govert Veldhuijzen Koninklijk onderscheiden. De heer Meijdam werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De uitreiking vond plaats tijdens de opening van het wandelroutenetwerk Hoeksche Waard. Frans Meijdam was nauw betrokken bij de voorbereiding en de realisatie daarvan; hij ontwierp de wandelkaart en adviseerde bij de subsidieaanvraag en het aanbestedingstraject. Sinds 2014 is hij vrijwilliger/adviseur bij het Samenwerkings Orgaan Hoeksche Waard.

Samen met gedeputeerde Han Weber onthulde Meijdam donderdagmiddag bij Paviljoen De Oude Tol aan het begin van de wandelroute een bankje. Daarbij vertelde Frans precies op deze dag ook 50 jaar met zijn vrouw Corrie getrouwd te zijn. Driedubbel feest en een grote verassing dus, toen burgemeester Veldhuijzen naar voren stapte om de heer Meijdam Koninklijk te onderscheiden.

Frans Meijdam is van 1991 tot 2017 vrijwilliger geweest bij Milieudefensie Nissewaard en Milieugroep Spijkenisse. Hij heeft zich ingezet voor MeiMaandMilieuMaand, afvalinzameling van kunststof, afvalscheiding en hergebruik, ruimtelijke ontwikkeling en beheer en zonne- en windenergie. Van 2005 tot 2018 was hij vrijwilliger bij het Wandeloverleg Zuid-Holland (WOZH), een onderdeel van de vereniging Te Voet, die streeft naar een landelijk netwerk van onverharde paden, boerenland paden, openstelling van natuurgebieden, onverharde dijken en schouwpaden voor wandelaars en het opheffen van barrières in wandelpaden. Meneer Meijdam is vraagbaak en contactpersoon voor de betrokken instanties, zoals bestuurders en politieke partijen. Hij organiseerde vele wandelingen en gaf adviezen bij de aanleg van TOP's (Toeristische Overstappunten) in de regio. Dankzij zijn creatieve inzet, vernieuwende ideeën en stuwende kracht is wandelrouteplan Z-H ontwikkeld en uitgevoerd.

Van 2006 tot 2018 was Frans Meijdam regiovertegenwoordiger van de Zuid-Hollandse Eilanden bij de vereniging van wandelaars Te Voet. Hij heeft in deze periode meegewerkt aan wandelroutenetwerken op basis van knooppunten in Zuid-Holland en Utrecht. Ook heeft hij zich bezig gehouden met het realiseren van digitale wandelrouteplanners. Sinds 2008 is Frans vrijwilliger bij Wandelnet. Hij heeft onderzoek uitgevoerd naar wandelnetwerken, wat heeft geleid tot de publicatie 'wandelnetwerken in beeld'. Lange tijd is hij markeerder van het lange-afstand-wandelpad op Voorne geweest. Hij maakt deel uit van de werkgroep van het Nederlands Kustpad deel I. Ook heeft hij zich sterk gemaakt voor de belangen van wandelaars, onder andere in het WandelOverleg Zuid-Holland. Sinds 2010 is meneer Meijdam adviseur en deskundige bij de Klankbordgroep wandelroutenetwerken van de Provincie Zuid-Holland. Hij heeft in 2008 de lobby richting Provinciale Staten van Zuid-Holland voor een provinciaal wandelroutenetwerk in gang gezet. Hij is betrokken geweest bij de opstelling en uitwerking van de wandelrouteplannen in acht regio's in Zuid-Holland, met vele honderden kilometers wandelroutenetwerk. Ook was hij van 2010-2017 deelnemer en vertegenwoordiger van de organisatie Te Voet in de provinciale klankbordgroep Wandelroutenetwerk.

Sinds 2009 is meneer Meijdam kerkrentmeester bij de protestantse Wijkgemeente De Kern te Spijkenisse. Hij beheert het kerkgebouw en de pastorie, verzorgt met andere vrijwilligers de kerktuin en zet zich in voor de jaarlijkse actie Kerkbalans. Frans Meijdam is ook sinds 2015 initiator en voorzitter van de coöperatieve vereniging Voorne-Putten Energie. In eerste instantie als initiatiefnemer voor de groep Nissewind, gericht op het betrekken van inwoners bij de ontwikkeling van windturbines in de gemeente Nissewaard. Vervolgens heeft hij in 2017 Energiecoöperatie Voorne-Putten opgericht, als uitvloeisel van Nissewind. Op dit moment is hij voorzitter. Hij is de stuwende kracht binnen VPE, creëert draagvlak bij de stakeholders, is betrokkenheid bij het werven van leden en het leggen van contacten met andere organisaties op het gebied van duurzame energie.