Hans van Hoorn werd volkomen verrast. Foto: Foto-OK.nl
Hans van Hoorn werd volkomen verrast. Foto: Foto-OK.nl Foto: Foto: Foto-Ok.nl

Koordirigent Hans van Hoorn Koninklijk onderscheiden

Spijkenisse – Afgelopen woensdag ontving Hans van Hoorn uit handen van burgemeester Veldhuijzen een Koninklijke onderscheiding voor het feit dat hij al ruim 45 jaar dirigent en arrangeur van diverse zangkoren is. Hij werd benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau.

Al op vijfjarige leeftijd werd de in Rotterdam geboren en getogen Hans door z'n eveneens muzikale vader, naar de volksmuziekschool gestuurd. Hij volgde daar een aantal jaren lessen, kreeg ook pianoles en werd op zestienjarige leeftijd zanger in rockband The Rocking Jesters. Hij zong ook in de kerk, waar de pastoor hem op zekere dag vroeg dirigent van het koor te worden. Van Hoorn was tot 1978 zanger en dirigent van 'Changing Church' bij jongerenkoor 'Kralingen', dat hij in 1967 samen met andere enthousiaste jongeren oprichtte. Het koor had een begeleidingsgroep met gitaren en drums, wat zorgde voor swingende kerkdiensten. Het hield in 1978 op te bestaan.

De familie Van Hoorn verhuisde in 1977 naar Geervliet. Daar werd Hans dirigent van het jeugdkoor van OBK en later dirigent/arrangeur van Jongerenkoor '1176'. De gospel- en popmuziek viel bij de jeugd goed in de smaak, met als gevolg dat het koor al snel 20 leden telde. Dat koor trad op in kerken en bejaardenhuizen in de omgeving. Niet lang na het 10-jarig bestaan werd het koor echter opgeheven. Sinds 1991 is Hans van Hoorn dirigent en arrangeur van 'Koor Zonder Naam' uit Geervliet. Dit werd aanvankelijk speciaal opgericht voor de kerstnachtmis in Geervliet, maar het uit 26 leden bestaande koor treedt ook op bij kerkdiensten in Geervliet, Heenvliet, Zwartewaal en Spijkenisse. Daarnaast wordt regelmatig gezongen in het Deltaziekenhuis en jaarlijks in een openlucht toeristenkerk in het Zeeuwse Dishoek. Incidenteel worden ook in de Plantage en de Bedevaartskerk in Brielle optredens verzorgd.

De heer Van Hoorn werd woensdag volkomen verrast, tijdens een gezellig overleg met de leden van het koor. Behalve burgemeester Veldhuijzen stapte ook de gehele familie van Hans binnen. 'Pas toen snapte ik waarom m'n vrouw 's middag zei dat ik een jasje aan moest trekken', vertelde hij. De burgemeester roemde Hans' eindeloze geduld en doorzettingsvermogen om het zangtalent van zijn koorleden optimaal te benutten en naar boven te halen. Van Hoorn nam de gelegenheid te baat om een oproep te doen voor uitbreiding van het 'Koor Zonder Naam'. 'Loop gerust eens binnen tijdens onze repetitie, hier in de Felicitaskerk, op dinsdagavond (20.00-22.00 uur). We zingen moderne gospelmuziek.'

Bijzonder is dat eerder eveneens Hans' beide broers Koninklijk werden onderscheiden. Zijn inmiddels overleden broer Chris voor zijn werk bij de AVRO en de woensdag ook aanwezige broer Felix voor zijn inzet voor de stichting 'Oud Geervliet'. Als kers op de taart sprak dochter Daniëlle haar zojuist gehuldigde vader toe.