Gezond leven, niet alleen thuis, ook op het werk

Stichting Push gaf afgelopen vrijdag een inspiratiesessie over de gezonde werkvloer in het bezoekerscentrum van het Droogdok. Bij deze sessie waren vertegenwoordigers van de gemeente, scholen en een aantal lokale bedrijven aanwezig. "Ik denk dat een gemeenschappelijk bewustzijn over het belang van de vitaliteit van werknemers belangrijk is," vertelt Cécile Prakke, bestuurssecretaris en adviseur Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG).

De bezoekers werden om half acht 's ochtends ontvangen in het Droogdok met een heerlijk gezond ontbijtje. Een kom met muesli, yoghurt, noten en fruit, als drankje ligt er een groene smoothie naast. "Ik geloof dat we daarmee de hele dag door komen," zegt Cécile aan het begin van haar toespraak.

Gezond leven bespreken
Volgens Cécile loont het werkgevers om te investeren in een betere leefstijl. Zo zal dit zorgen voor minder verzuim en een betere arbeidsproductiviteit. "Maar nog veel belangrijker: als je goed in je vel zit ga je beter presteren en vind je het ook leuker."

Na Cécile is het woord aan wethouder Hans Van der Velde. Hij is van mening dat werkgevers zich wel wat meer bezig mogen houden met de gezondheid van de werknemers. Volgens hem moet een gezonde leefstijl een bespreekbaar onderwerp zijn. "Ik vind het belangrijk dat onze Hellevoetse inwoners allemaal gezond zijn," legt hij uit. "Daar zijn we zelf bij, maar daar kan de werkgever een rol bij spelen."

Voel de energie
Ex-topturner Herre Zonderland geeft tijdens de bijeenkomst uitleg over energiemanagement. Volgens Zonderland is energie niet alleen fysiek, maar ook spiritueel, mentaal en emotioneel. Op al deze gebieden leveren we dus energie in. Zonderland legt uit hoe je die energie weer het beste aanvult: "In alle gevallen geldt dat het lichaam het beste herstelt door slaap, gevolgd door gezonde voeding en bewegen." Om dat te demonstreren nodigt Zonderland iedereen uit om te gaan staan. De aanwezigen zijn net wakker en hebben goed ontbeten, dus dan is het nu tijd voor de derde belangrijke herstelfactor: bewegen. Op aanwijzing van Zonderland gaan alle aanwezigen door de knieën en blijven een minuut lang in de squat positie staan. "Voel je de energie nu door je lijf stromen?"