Onderzoek wijst uit dat regels zijn overtreden
Onderzoek wijst uit dat regels zijn overtreden Foto: Leo Blok

Gemeente handhaaft regels op locatie Zwarte Dijk/N57

Na onderzoek door de GGD en de DCMR komt de gemeente Hellevoetsluis tot de conclusie dat op de voormalige discolocatie aan de Zwarte Dijk bij de N57, handhaving van de regels dient plaats te vinden.

Gebleken is dat bij het storten van de hoogovenslakken pas na aanwijzing van de DCMR afdekken van de bodem heeft plaatsgevonden en dat dus een deel van de slakken zonder beschermende tussenlaag voor bodem en grondwater is gestort. Ook is geconstateerd dat een deel van de staalslakken is geplaatst op gronden waar dat (op basis van het geldende bestemmingsplan) niet is toegestaan.

De gemeente heeft destijds de werkzaamheden niet formeel stilgelegd. De opdrachtgever heeft, na overleg met de gemeente, er zelf voor gekozen deze werkzaamheden te staken tot dat er overeenstemming is met de gemeente.

Daarop heeft het college op 16 oktober besloten om een handhavingstraject op te starten ten aanzien van de overtredingen. De vermoedelijke overtreders zijn over dit voornemen geïnformeerd en in de gelegenheid gesteld om hierop hun zienswijze kenbaar te maken. Op basis van eventueel ingediende zienswijzen zal het college vervolgens een besluit nemen over handhavend optreden. Op het moment dat men toch opnieuw zou aanvangen met de werkzaamheden kan de gemeente alsnog een bouwstop opleggen, als er werkzaamheden worden uitgevoerd die in strijd zijn met de regelgeving. Een reactie van de Kramer Group wordt afgewacht.

Gezondheidsrisico's
Ten aanzien van de zorgen die bij omwonenden bestonden over mogelijke gezondheidsrisico's (mensen en dieren werden er ziek van) zijn de conclusies van het onderzoek eveneens duidelijk. De slakken leveren geen gezondheidsrisico op, zoals omwonenden en het college van Westvoorne werd gesuggereerd. Wie tijdens harde wind op het strand loopt kan dezelfde klachten krijgen. Het ging dus om stofoverlast zoals die ook kan voorkomen bij erts en kolen overslagbedrijven. Maar daar gelden regels voor maximum snelheden op het terrein en zijn de voertuigen ook als zodanig afgeregeld. Ook wordt aan effectieve stofbestrijding gedaan door o.a. een besproeiingsinstallatie en het aanbrengen van een coating waarin het Hellevoetse bedrijf Den Bakker gespecialiseerd is. De aanhoudende droogte speelde ook een rol bij de stofvorming, waarvan verwacht kan worden dat die zich bij naleven van de juiste regels niet meer voor zal doen.