Saoedi-Arabië via de ether

"Als ik jullie was, zou ik hem eerst uit het hoesje halen voor je hem in de videorecorder stopt", zegt de begeleiding. Het groepje jonge scouts kijkt twijfelend naar de videoband die ze hebben gevonden in de 'escapebunker'. Zo'n ding hebben ze nog nooit eerder gezien. Na het verwijderen van het hoesje proberen ze hem achterstevoren in de videorecorder te stoppen. Het tafereeltje speelt zich af tijdens de JOTA, de jamboree on the air, het wereldwijde evenement waar Scouting Hellevoetsluis dit weekend weer aan mee deed.

Tijdens de JOTA proberen scouts van over de hele wereld met elkaar via de ether in contact te komen. Met hulp van de Zendamateurs heeft Scouting Hellevoetsluis het Fort omgetoverd tot zendstation. Het was een goed jaar, want er werd onder andere contact gelegd met Spanje, Rusland en op 6770 kilometer afstand Saoedi-Arabiƫ. In Nederland lukt het contact te krijgen met scouts in het Groningse Roden.

Naast het zenden was er een vossenjacht voor de jongere kinderen, een Halloween griezelbunker en natuurlijk werd er op het Fort geslapen! De oudere scouts van de zeeverkenners en explorers kookten 's avonds 'colakip', wat echt lekker schijnt te zijn. De scouts die het verst hebben gezonden kregen een mooie prijs.