Van gezondheidsrisico's tot cultuurboom

Deze week werden de resultaten bekend van het onderzoek dat de gemeente liet doen naar de gang van zaken bij het storten van hoogovenslakken op de locatie bij de N57.

Twee dingen werden volstrekt duidelijk: er zijn overtredingen gepleegd bij de stort, daarom kan de gemeente ingrijpen wanneer de werkzaamheden worden hervat. Verder is er geen sprake van gezondheidsrisico's. Daar waar over de ongerustheid van omwonenden geen twijfel bestaat, zijn er verschillende politici die met andere ogen naar de dreigbrief van de gemeente Westvoorne kijken. Dat rancune jegens Hellevoetsluis daarbij een rol heeft gespeeld kan niet worden uitgesloten. Grappig is wel dat wanneer de chauffeurs met de vrachtwagens met slakken niet zo hard hadden gereden over het terrein, het probleem zich mogelijk niet eens had voorgedaan. Nog leuker is de opwinding die ontstaan is over de kap de bejaarde dennenboom op het Kunstplein. Daar waar onze regering en gemeentebestuur stimuleren dat bejaarden zo lang mogelijk thuis moeten blijven wonen, lijkt die optie niet voor bomen te bestaan. De argumenten voor de kap lijken bij elkaar gezocht te zijn en slechts tot doel te hebben om het Cultuurplein zonder wijzigingen te kunnen realiseren. Verstikking door klimop wordt door deskundigen niet als waar aangenomen en het wordt ook onvoldoende duidelijk waarom de boom niet ingepast kan worden in het groenplan. Het vervelendste is echter dat een woordvoerder van de gemeente stelt dat uitgebreid met omwonenden is gesproken over de plannen.

Wie zich verdiept in gemeentelijke stukken komt tot de conclusie dat dit slechts is gebeurd met vertegenwoordigers van de Katholieke Kerk, de eigenaar van de Affuiten-loods en het Cultuurhuis. Die worden in de gemeentelijke stukken 'Stakeholders' genoemd en als er één woord is waarvan ik op de gekste plaatsen jeuk krijg, dan is het wel 'stakeholders'. Alsof het Hollandse woord 'belanghebbenden' niet bestaat. Voor veel inwoners hoort de dennenboom tot hun cultuur en is dus passend op een Cultuurplein. Dat gevoel leeft bij meerderen, vandaar ook dat een net voor weekend gestarte petitie op maandag al 450 keer was getekend. De gemeente weet dit, maar wacht af tot de indieners zelf contact opnemen. Ik moet toch nog eens goed opzoeken in het collegeprogramma en de begroting war ook al weer precies bedoelt word met 'pro-actief beleid'. Vincent