Jan Ruitenga op de boeg van het schip
Jan Ruitenga op de boeg van het schip Foto: Linquenda

Verdwijnt Linquenda II uit Hellevoetsluis?

Nadat de rechtbank vorige week de gemeente Hellevoetsluis in het gelijk had gesteld in het conflict over de ligplaats van de Linquenda II, rijst de vraag: en hoe nu verder?

Nabij de huidige ligplaats van het schip wil de gemeente huizen bouwen . Dit is al geruime tijd bekend en daar hebben Jan en Simone Ruitenga van de Linquenda II ook geen problemen mee. De rechter stelt nu dat de Linquenda II binnen 14 dagen de huidige ligplaats moet verlaten.

Na de uitspraak is er contact geweest tussen de advocaten waarbij verzocht is aan het vonnis te voldoen. De gemeente gaf hierbij opnieuw aan men bereid is een ligplaats in de Koopvaardijhaven aan te bieden onder gelijke voorwaarden als waaronder de huidige ligplaats wordt gehuurd. Die ligplaats maakt het volgens de familie Ruitenga niet mogelijk om een veilige afstap vanaf het schip te kunnen maken.
Het vorige schip op die ligplaats maakte gebruik van een loopbrug, die naderhand door de familie Ruitenga werd gekocht. Zij claimen nu dat ze geen reactie van de gemeente hebben gehad op het verzoek om die loopbrug te mogen gebruiken, waardoor wél een veilige situatie ontstaan. De gemeente stel echter geen verzoek te hebben gehad om de loopbrug van een vorig schip te mogen gebruiken. Misschien dat een simpel gesprek de zaak alsnog kan oplossen en de Linquenda II voor Hellevoetsluis behouden.