Voorbeeld van goede samenwerking Wijkbeheer en Wijkaanpak: de Glaciswijk
Voorbeeld van goede samenwerking Wijkbeheer en Wijkaanpak: de Glaciswijk Foto:

TWECS is geen geheime organisatie

Vraag aan een gemiddelde inwoner wat of wie TWECS is en er komen weinig of geen antwoorden. Hoewel, één inwoner dacht dat het een tekenfilmfiguur was, maar die was in de war met Shrek...

De letters TWECS staan voor Toerisme, Wijkbeheer, Educatie, Cultuur en Sport, en dat is bepaald geen geheime organisatie, alleen een organisatie die weinig mensen kennen. TWECS vormt de begeleiding van een aantal belangrijke zaken in Hellevoetsluis. Zo zou de wijkaanpak nooit optimaal kunnen zijn als er geen wijkbeheer was. Die tandem zorgt er voor dat de ideeën hoe een wijk ingericht zou moeten zijn, niet van de tekentafel komen, maar juist vanuit de mensen uit de wijk zelf. De Glaciswijk is daar een goed voorbeeld van. Een ander goed voorbeeld is de realisatie van de succesvolle Vlindertuin aan de Bremstraat die er kwam door een initiatief van de buurtbewoners. Ook de 'buurtkamers' worden door bewoners gerund. In het team van TWECS is John Kegge daar de animator van.

Het toerisme wordt vooral door Bert van den Houten gepromoot. In het bureau op de hoek van de Westzanddijk (bij de brug) zijn Bert en zijn vrijwilligers aanwezig om vragen van toeristen te beantwoorden en informatie te geven over alles wat er in Hellevoetsluis te zien en te beleven is.
Hellevoetsluis kent veel evenementen. Veel meer dan de Vestingdagen alleen. Grootschalige evenementen als Vestingcode en Voorne in Stelling (samen met de andere gemeente op Voorne) komen vooral uit de koker van Nataly van der Wielen, maar altijd met de bewoners van de wijken samen. De wijze waarop de bewoners van de Molenstraat meedoen aan de historische evenementen compleet met 'De Dames van Baggerman' is daar een goed voorbeeld van.
De leiding van het team van TWECS ligt bij Veronique Stern en zij is trots op de resultaten die het team bereikt.

Voor het onderdeel 'cultuur' wordt uiteraard samengewerkt met het Cultuurhuis. De laatste keer dat daar het 'Aanschuifkoor' werd gehouden, kwamen en meer dan 100 mensen meezingen in de foyer. Vanaf de eerste keer meteen populair. Mensen ontmoeten elkaar en hebben samen plezier. Door een bezoek aan het Cultuurhuis worden ook verschillende vormen van educatie onder de aandacht gebracht, zoals workshops en verschillende cursussen van Leer en Beleef. Bij de sport in Hellevoetsluis gaat het vooral om bewegen en gezonder leven, zoals bij het JOGG ( Jongeren op Gezond Gewicht) project. Ook wethouder Hans van de Velden is daar een promotor van en stimuleert het drinken van water in plaats van frisdrank. Er wordt samengewerkt met de stichting PUSH en zo is TWECS op veel terreinen actief in Hellevoetsluis, zowel voor toeristen als voor de eigen bevolking.