Afbeelding
Foto:

Vorige week stopten we op onze weg naar Ouddorp in Herkingen en bezochten de Visbank. Veel mensen kenden de foto uit 1938 niet en wilden hem graag hebben

Deze week stopt de zoektocht in Goeree, vroeger een belangrijke vissershaven. Nog dragen veel schepen de letter GO op de boeg en indertijd verkocht de Goeree 33 vis uit eigen vangst aan particulieren via winkels in Hellevoetsluis en Hoogvliet.

Op de foto de Wilhelmina, van schipper van Pelt uit Stad aan het Haringvliet, het allerlaatste schip de de haven va Goeree aandeed, voor de verbinding met het open water van de Noordzee in het kader van de Deltawerken werd afgesloten. Dit schip vervoerde voornamelijk suikerpeen. Na het vertrek van dit schip was het afgelopen met de drukte in en om de Goereese haven. In 1958 is even ten zuiden van Goedereede-Havenhoofd een dam met een duiker aangebracht. Scheepvaart naar Goedereede was daarmee niet meer mogelijk en alle vissers werden nu gedwongen op het Havenhoofd te blijven liggen.Vorig jaar heeft de gemeente Goeree-Overflakkee voor het grondgebied van de voormalige gemeente Goedereede een QualityCoast Platinum Award ontvangen voor haar inspanningen om een duurzame toeristische bestemming te worden. Deze hoogst haalbare award binnen het keurmerk is wereldwijd maar vier keer behaald.
Ongeveer 20 kotters met op de boeg OD voor Ouddorp, GO voor Goedereede en SL voor Stellendam, hebben in de binnen- en buitenhaven van Stellendam hun thuishaven. De gezamenlijke jaaromzet ligt rond de 30 miljoen euro. Hiervan wordt een deel ergens anders geveild, omdat het ondiepe Slijkgat waardoor de grote schepen niet altijd de thuishaven kunnen bereiken, genoodzaakt zijn om een andere haven te kiezen.

Wie de foto van deze week digitaal wil hebben of mooie verhalen of foto's over de visvangst of de havens van Flakkee heeft kan een mail sturen naar leoblok@kpnmail.nl en wij gaan er mee aan de slag
Leo