LEZERS SCHRIJVEN: over bloed prikken

Beste bewoners van Goeree-Overflakkee en dan vooral Oostflakkee,

Tot mijn grote verbazing is het tegenwoordig mogelijk om bloed te laten prikken bij de huisartsen op het oostelijk deel van ons eiland. Dat lijkt natuurlijk heel handig, alles op één adres, ware het niet dat dit bloed niet naar ons 'eigen' van Weel Bethesda gestuurd wordt, maar naar een lab in Eindhoven nota bene!

Dan komen er verschillende vragen bij me op; als eerste: het kwaliteitsaspect: hoe lang is dat materiaal dan wel niet onderweg voordat het daadwerkelijk in behandeling wordt genomen? En de tweede vraag, nog veel belangrijker: komen deze gegevens ook terecht bij de specialist die mij behandelt? Na enig navragen blijkt dat dus niet zo te zijn! Als ik, als leek, dan een conclusie moet trekken dan houdt dat dus in dat, als ik bijvoorbeeld op maandag bij de huisarts laat bloedprikken en ik kom woensdag bij de internist, cardioloog of welke andere specialist deze dan geen uitslagen van mij heeft! Vervelender nog, stel dat er bij het onderzoek in Eindhoven uit komt dat ik iets ernstigs onder de leden heb… Dan word je wel ingestuurd naar het Van Weel Bethesda (of een ander ziekenhuis) maar deze uitslagen van het bloedonderzoek bij de huisarts zijn daar dan (nog) niet bekend.

Tja, ik zie hier een zorgwekkende ontwikkeling. Behalve de patiëntveiligheid die in het geding is, hebben we dan ook nog het kostenplaatje! Verschillende onderzoeken die bijvoorbeeld dubbel uitgevoerd worden. En dan denkt u misschien 'dat is maar centenwerk', maar al die centen bij elkaar wordt vanzelf een hoop geld die beter besteed zou kunnen worden aan bijvoorbeeld ouderenzorg, psychiatrische zorg, jeugdzorg, enz. enz.!

Overigens zijn wij geheel vrij om te kiezen waar we ons laat prikken; dus als de huisarts zegt: 'u moet geprikt worden, dat kan direct bij de assistente', dan is aan ons de keus: of laten prikken door de assistente en het bloed gaat naar Eindhoven of laten prikken door iemand van het van Weel Bethesda! En natuurlijk willen we het Van Weel Bethesda in stand houden en daar kunnen we dus bij helpen door onderzoeken die in het Van Weel Bethesda mogelijk zijn (in ieder geval alle bloedonderzoeken) ook in het Van Weel Bethesda te laten uitvoeren. Zo houden we met elkaar ons 'eigen' ziekenhuis in stand!

Naam en mailadres bij de redactie bekend

///////////////////////////////////////

Voor deze rubriek komen alleen brieven in aanmerking waarvan de naam en het adres van de afzender bij de redactie bekend zijn. Indien gewenst, wordt de brief in de krant ondertekend met 'naam en adres bij de redactie bekend'. Plaatsing in de krant geschiedt buiten verantwoordelijkheid van de redactie en hoeft dus niet te betekenen dat de redactie het met de inhoud van de brief eens is.