Paarden zijn niet onder de indruk van woorden, ze reageren op onze lichaamstaal. Wie contact wil maken met een paard wordt zich dan ook in de eerste plaats bewust van het hier en nu.
Paarden zijn niet onder de indruk van woorden, ze reageren op onze lichaamstaal. Wie contact wil maken met een paard wordt zich dan ook in de eerste plaats bewust van het hier en nu. Foto:

Introductieworkshop coachen met paarden

Ooltgensplaat - De eerste introductie workshop op 28 september in Ooltgensplaat van paardencoach Johan de Vlugt was al snel volgeboekt. Daarom bieden De Interval en Devlugtcoaching een tweede workshop dag op vrijdag 26 oktober.

Waarom coachen met paarden? We zitten als mens vaak 'in ons hoofd' en vandaar uit communiceren we het liefst met woorden. Paarden zijn niet onder de indruk van woorden, ze reageren op onze lichaamstaal. Wie contact wil maken met een paard wordt zich dan ook in de eerste plaats bewust van het hier en nu; 'Ik sta hier met mijn laarzen in het zand, ik wil graag contact maken met het paard wat daar staat, maar ik vind het spannend, mijn ademhaling is hoog… wat nu…'.

Positief
'Het paard spiegelt ons gedrag maar heeft geen oordeel over ons' zegt Johan de Vlugt. 'Daarom is coaching met paarden altijd een positieve ervaring'. Johan en Jaike de Vlugt zijn als hulpverleners begonnen met paardenprogramma's voor mensen met autisme maar zetten paardencoaching tegenwoordig ook in voor mensen met andere hulpvragen; gezinnen, mensen met achterstand in de gehechtheidsontwikkeling, re-integratie van verslaafden met een justitieel verleden… Ze doen dat door heel Nederland en ook in het buitenland. Goeree-Overflakkee is echter hun thuisbasis vandaar dat ze mede-eilandbewoners ook deze kans willen bieden.

Samenwerking
De samenwerking met de Interval maakt het mogelijk met paarden te werken op een prettige en natuurlijke locatie, De sfeer, het welbevinden van de paarden en de persoonlijke aandacht leveren een belangrijke bijdrage aan mooie momenten tussen mens en paard. Na de workshop met de paarden wordt er teruggeblikt op basis van videobeelden, onder genot van een hapje en een drankje. Cursisten gaven na de workshop aan dat er 'een kwartje was gevallen' tijdens de paardencoaching en dat de bewustwording ook doorwerkt in het dagelijks leven.

'We trainen ook teams, bieden teambuilding en zetten paardencoaching in bij managementtrainingen en sollicitatieprocedures, die mogelijkheden gaan we binnenkort ook ontwikkelen op de Interval' geeft de Vlugt aan. Met als slotopmerking; 'Als mens kun je allerlei doelen hebben maar het paard blijft altijd zichzelf, dat maakt het coachen met paarden zo bijzonder.'

Informatie
Wil je bij de introductieworkshop coachen met paarden aanwezig zijn neem dan contact op met De Interval in Ooltgensplaat; www.deinterval.nl

Meer informatie over Devlugtcoaching vind je op www.devlugtcoaching.nl en facebook.